зараза коронавирус
зараза коронавирус / БГНЕС
Предаването на заразата от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо, посочи Ангел Кунчев
Заплахата за внос на коронавируса от Китай в Европа е на средно ниво, а мерките, които се прилагат, засега са напълно достатъчни. Това каза пред журналисти главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

Към момента от коронавируса в Китай има 80 смъртни случая, но има и 50 напълно излекувани, подчерта той.

Израелски експерт: Корoнaвирусът може и да е тръгнал от лаборатория в Ухан

По думите на Кунчев смъртността засега от новия коронавирус е 10 на сто, а смъртността от Близкоизточния респираторен синдром, който се появи преди години, беше над 30 на сто. Много е вероятно и сегашният коронавирус да се самоограничи, както стана и с предишните, допълни още Кунчев.

За момента предаването на заразата от човек на човек е доказано, но е трудно осъществимо, увери Кунчев и добави, че в Китай има и 16 медицински работници, заразени с новия коронавирус.

Днес е създадена оперативна работна група, която ще се занимава с въпросите, свързани с коронавируса, в която са включени лекари, експерти, ДАНС, Гранична полиция, МвнР.

Външно: Трима българи са блокирани в поставения под карантина Ухан

Кунчев допълни, че все още не се знае със сигурност точният механизъм на предаване, както и кой е "резервоарът" на болестта. Скринингът с термокамера, който се прилага и в България, е мярка, която се ползва, но нито е най-важната, нито е основната, допълни лекарят.

В Националния център по заразни и паразитни болести са подбрани и поръчани реактивите, които могат да докажат заболяването при болен човек, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра.

Търговията с диви животни увеличава риска от епидемии

Доказването на мутирал коронавирус може да стане само при тежко болен човек, с разгърната клинична картина, каза още той. Материали за това изследване ще бъдат пращани само от лекуващи лекари, подчерта още проф. Кантарджиев и добави, че вероятно ще се въведе изискване за подпис на епидемиолог и инфекционист.

Всички епидемични мерки, които трябва хората да предприемат, са същите като при грип - маски, хигиенни кърпички, дезинфекция със спирт или хлорни дезинфектанти.

В Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни и паразитни болести "Проф.Иван Киров" е създадена организация и ако има рискови за коронавирус пациенти, те ще бъдат изолирани в специално разкрит "поток" и кабинет, каза директорът на болницата проф. Татяна Червенякова.

Китай отпуска близо 9 млрд. долара за борба срещу смъртоносния коронавирус

За коронавируса получаваме информация от Световната здравна организация, от Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, от Комитета за здравна сигурност към ЕК и от Центъра за контрол на заболяванията в Атланта, каза още Ангел Кунчев.

На брифинга стана ясно още, че заболеваемостта от грип е достигнала 227 на 10 хиляди души. Грипна епидемия е обявена в една трета от областите на страната.

Малко вероятно е обаче да се стигне до обявяване на национална грипна епидемия, посочи Ангел Кунчев. В страната циркулират два щама на грипа, като новият H3N2 "Канзас" преобладава над H1N1, известен като "свински грип".

Грипът засяга най-вече деца и по-точно възрастовата група от 5 до 14 години. Обяснението е, че този щам циркулира преди няколко години и много от възрастните хора имат някакъв имунитет. Вирусът съвпада и със състава на ваксините, които бяха използвани през есента на миналата година, поясни Кунчев.
БТА