Зам.-министър от ДПС подписал за газа, без да чете
Зам.-министър от ДПС подписал за газа, без да чете / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив

Бившият зам.-министър на енергетиката Валентин Иванов от кабинета „Станишев" е подписал договор с „Газпром", без да го е чел, пише в днешното си издание в. „Труд". Става дума не за формален контракт, а за прословутия меморандум от 18 декември 2006 г. с руския гигант, вдигащ постепенно цените за България. Това се вижда от писмени обяснения на Валентин Иванов пред ДАНС.

Думите на зам.-министъра от квотата на ДПС в тройната коалиция са преразказани в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) от 25 юни т.г. От документа на обвинението, парафиран от прокурор Антон Стефанов, става ясно, че няма основание за завеждане на досъдебно производство срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Самият Валентин Иванов обаче не беше открит за коментар.

Прокурорското постановление е излязло няколко дни преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че ще сезира обвинител №1 Борис Велчев за газовите договори от времето на тройната коалиция. Документът на СГП е резултат от сигнала срещу Овчаров, внесен от лидера на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Бившата депутатка твърдеше, че заради анексите към газовите договори с Русия, подписани в края на 2006 г., в периода 2007-2010 г. България е ощетена с около 2 млрд. лв.

Сигналите в прокуратурата за газовите договори с Русия, подадени от лидерката на ЕНП Мария Капон (на 1 октомври 2009 г.) и от премиера Бойко Борисов, вероятно ще се обединят. Решението трябва да вземе прокуратурата. Това се разбра след среща на Капон и Елеонора Николова с премиера. Капон и Николова внесоха в прокуратурата сигнал срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Според него с подписването на допълнения към договора за транзит и доставка на газ с „Газпром" в края на 2006 г., които отменят клаузите от 1998 г. България да получава газ на фиксирана цена от $ 83 на 1000 куб.м, щетата за държавата за 2007-2010 г. е около 2 млрд. лв. Причината: от 2007 г. цената на газа се повишава до около 330 долара за 1000 куб.м.