Има директор на дирекция от БАБХ, който от 5-10 години действат в полза на външни на агенцията лица. "Капитан Андреево" е само един случай. Надяваме се другата седмица да внесем сигнал към прокуратурата и ГДБОП. Ще стане ясно дали това ще се случи след като приключи проверката. Това коментира за NOVANEWS зам.-министърът на земеделието в оставка Иван Христанов.

"Уважаваме определението на съда за връщане на "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево", но то ще бъде допълнително разтълкувано, защото ни оставя с много въпроси и малко отговори. Ние не забраняваме на операторите да управляват товарите. Не се казва изрично, че товаро-разтоварващата дейност е част от отговорностите на оператора. Регламентът не урежда дейността на границата. Имаше случаи когато конкретни лица казват на наши служители "ето видяхте ли, ние се завръщаме", но ние нямахме очаквания за лесен изход от ситуацията", сподели той. 

Христанов смята, че за съжаление ИТН са направили солидна история в своите прояви, бяхме подозрителни към тях в преговорите. "Разочаровани сме. Надявахме се да се избегне сценарият с предсрочни избори", заяви зам.-министърът в оставка. 

Според него при контрола на помещенията на границата има неотговорени въпроси. "Ако "Евролаб 2011" контролира и каже, че други оператори не могат да вкарат екипи, не създава ли това предпоставки за неравнопоставено отношение? Имаме съмнение за качеството на контрола и чистотата на храната на границата", попита Христанов. 
nova.bg