Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград
Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград / снимка: Радка Минчева
Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград
26574
Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград
  • Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград

Преструктуриране на съдебната система заради неефективните съдилища поиска лидер на неправителствена организация от Разград. Според Георги Милков от Центъра на неправителствените организации в Разград държавата поддържа скъпи институции със спорна ефективност. За пример той даде Административен съд-Разград, чийто годишен бюджет е половин милион лева, магистратите обаче приключват месечно по пет дела, сметките сочат, че всеки от процесите струва на данъкоплатеца 18 450 лв.

Промяна в Административно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт поиска лидерът на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков.

"Големият проблем в момента е, че държавата поддържа скъпи институции със спорна ефективност. Според мен тук трябва да се даде размах на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков да си довърши реформата и в съдебната система, да му се даде възможност да преструктурира и най-тежките системи. И според нас е необходима и нормативна промяна, АПК може да претърпи реформа в това отношение като опише специално до какво население какъв съд се полага. Там може да се направи обхвата, а не механично да има 28-29 административни съдилища с неясна ефективност, просто едни хора, които стоят, те не са виновни, че стоят", каза още Георги Милков.

Според него сред неефективните съдилища е Административен съд - Разград, в който работят петима съдии и 19 служители в администрацията, а през 2009 г. всеки от магистратите е решавал по 5 дела месечно.

Георги Милков: "Ако сметнем реалната статистика, че съдът е приключил, както те го наричат свършени дела за миналата година - 271 дела и към бюджет половин милион лева едно дело струва 18 450 лв. на държавата за разградския административен съд. И затова, това, което според нас трябва да се направи в този случай, е - трябва да се оцени ефективността на тази съдебна институция. Средно месечно натоварване спрямо приключените дела е 5,28 за отчетната 2009 г".

Гражданският активист коментира, че вариант за Разград е отделение в Окръжния съд без допълнителна администрация. "В Разград спокойно може да има отделение в Окръжния съд и няма нужда от администрация. 20 човека да получават заплати, там минималната заплата е колкото на директор на училище. Може ли в този съд да има две чистачки? Какво чистят?"

Докладът за работата на разградските административни съдии Милков ще представи пред Гражданския експертен съвет към Комисията по професионална етика и превенция на корупцията към Висшия съдебен съвет.

Закриване на административни съдилища без работа поиска НПО от Разград
netinfo