Заимов: Борисов е некомпетентен да управлява общинската икономика
Заимов: Борисов е некомпетентен да управлява общинската икономика / netinfo

Да се създаде инспекторат към Столичния общински съвет за контрол върху кметската администрация и да се пресече намерението на новоизбрания кмет и екипа му да управляват еднолично общинската икономика. Това предлагат от „Алианс за София”. В противен случай управлението на София ще е продължение на „модела Софиянски”, но в най-уродливата му форма, каза водачът в общинската листа на СДС и ДСБ Мартин Заимов.

Според Заимов новоизбраният кмет на столицата Бойко Борисов се кани да управлява икономиката на града, но е категоричен, че Борисов е некомпетентен да го прави. 11-те съветници на „Алианс за София” ще бъдат опозиция на управляващите, за да не се продължи моделът на управление от Стефан Софиянски. В същото време десните ще подкрепят всяко добро за града предложение от мнозинството на ГЕРБ, каза Заимов.

Председателите на столичните организации на СДС и ДСБ Борислав Бориславов и Атанас Атанасов подчертаха, че съюзът между двете партии няма да позволи на Борисов да управлява общинската икономика зад гърба на градския парламент. Бориславов подчерта, че има информация за подготвяно вече от екипа на Борисов трансформиране на общинските фирми в общински предприятия т.е на бюджетна издръжка от общината. Бориславов предложи като по-добър вариант от акционерни дружества фирмите да се преструктурират в ООД-та и контролът върху тях да продължи да е от общинския съвет, а не от кмета.

Градските ръководства на двете десни партии от „Алианс за София” подписаха споразумение с основни принципи за работата на общинските им съветници – контрол за изпълнението на решенията на градския парламент от кметската администрация, програмно бюджетиране, децентрализация на общинската дейност, въвеждане на мълчаливо съгласие при запитване на граждани към общината например при липса на отговор до три седмици да се счита, че кметския отговор е „Да”.