Задържаха мнима инспекторка на ДВСК
Задържаха мнима инспекторка на ДВСК / netinfo

Мнима служителка на Държавен ветеринарно-санитарен контрол бе задържана от криминалисти от Районното полицейско управление в Стара Загора. Задържаната е 44-годишна старозагорка.

За времето от 30 април до 5 май в полицията е съобщено, че жена на видима възраст 45-50 години, представяща се за инспектор ДВСК, е имитирала проверки на магазини за хранителни стоки. По време на проверките тя е отвличала вниманието на продавачите и успяла да извърши кражби на суми от оборота на три търговски обекта в Стара Загора.

Установено е, че извършителката е 44-годишната В. Г. Тя е влизала в магазините, облечена в спортен екип и се представяла за служител на Държавен ветеринарно-санитарен контрол. Неподходящото си облекло обяснявала с разпореждането на началниците си, които я “вдигнали от маса” и я изпратили да извършва внезапни проверки в празничните дни. Без да представи никакъв документ, с който да докаже правомощията си като служител на институцията, тя изисквала да й бъде представена документацията на обекта. Жената прекарвала сравнително дълго в магазините и се държала изключително убедително – правела вписвания в книгата за здравословното състояние на персонала; проверявала здравни книжки; изхвърляла продукти, които според нея били “негодни”; късала листи от документите; водела телефонни разговори, потвърждаващи служебната й принадлeжност. В хода на проверката, поставяла редица “задачи” на служителите на обекта – например да поставят хляба в полиетиленови пликове, да измият пода с дезинфекционен разтвор и т.н. Докато продавачите изпълнявали указанията й, тя извършвала кражбите.

44-годишната старозагорка никога не е била служител на ДВСК, уточняват от полицията. Измислила механизма за кражбите докато била свидетел на реална проверка на служители на ДВСК, чакайки на опашка в магазин.

От полицията апелират към персонала на търговските обекти, при извършване на проверки от представители на държавни институции, да изискват съответните служебни документи, легитимиращи правомощията им. Ако станат обект на подобно “посещение”, да се обаждат незабавно на тел. 166, независимо дали са станали жертва на престъпление или не.