Задкулисни договорки определят новия състав на КЗК, твърди Радан Кънев
Задкулисни договорки определят новия състав на КЗК, твърди Радан Кънев / БГНЕС, архив

От ДСБ призоваха премиера да спре обществената поръчка за почистването на Варна. Поръчката е нагласена и ощетява жителите на морския град, хиляди туристи и данъкоплатци, заяви Радан Кънев.

Според него опорочени процедури са причината за масовото спиране на големи обществени поръчки през последните седмици, заяви лидерът на ДСБ след извънредно заседание на ръководството на партията.

Премиерът спира обществени поръчки за милиони във Варна и Бургас

"Крайно непрозрачна процедура, при която две фирми не се конкурират помежду си, като по напълно неясни и публично неоповестени критерии, за петте района на Варна тези фирми печелят по 100 от 100 възможни точки. Докато най-близкият им конкурент получава 48 точки. И след като по време на процедурата, без това да е обявено, е сменен състава на тръжната комисия, се стига до ценови предложения, по силата на които тези две фирми  печелят петте района с цени средно 40% по-високи от тези на конкурентите", обясни лидерът на ДСБ.

Може да има още спрени обществени поръчки, прогнозира Лукарски

Според Кънев чрез тази обществена поръчка за 61,3 млн. лева пряко са засегнати интересите на над 400 000 български граждани, на стотици хиляди туристи и огромен брой данъкоплатци, тъй като става въпрос за община Варна, която е втора по приходи след Столична община.

По повод номинациите за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията Радан Кънев каза, че процедурата е порочна.

Депутатите подбират състава на новата КЗК

"В момента се финализират задкулисните договорки за новия състав на Комисията за защита на конкуренцията като се разпределят обичайните партийни квоти, зад които прозират ясни корпоративни квоти в бъдещия състав на комисията. Ние сме принципни противници на това КЗК да се занимава с обществено пръчки", посочи той.

Според Кънев с новия закон за обществените поръчки, който реформаторите не подкрепили, се дават допълнителни правомощия на председателя на КЗК и той се превръща във властелин за обществените поръчки.