Взривът край Челопечене взел жертва - куче, но не военното
Взривът край Челопечене взел жертва - куче, но не военното / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Над 8000 са откритите боеприпаси в района на поделението в Челопечене, след взривовете от 3 юли. Повече от половината са изнесени и подготвени за обезвреждане, а над 1800 са унищожени. Това каза заместник-началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Галимир Пехливанов по време на демонстрация на контролирано обезвреждане на боеприпаси. Той допълни, че е направена поръчка за 10 защитни облекла, необходими за обезвреждане на бойно снаражение. Експертът във военното министерство полковник Валентин Радев каза, че от инцидента все пак има жертва – наскоро било открито загинало куче в района, но то не било охранителното животно.

За първи път, след като поделението в Челопечене гръмна рано сутринта на 3 юли, в епицентъра на взрива бяха допуснати журналисти, както стана ясно с одобрение и от военната прокуратура, тъй като районът продължава да се разчиства и да се води следствие. Допускът на медии беше по военна организация и съпроводен с инструктаж за безопасност. Забраната за внасяне и употреба на запалителни вещества и материали, вклюително тютюнопушене, предизвика леко недоволство сред заклети пушачи. Това накара военните да разрешат дръпване на по една цигара на портала, преди да се навлезе в опасната зона. Журналистите не са възползваха и от предпазни средства – специални ръкавици, чорапи и респиратори.

В секретната военна територия се преминава само по обезопасено трасе. Край пътя постоянно се виждат най-различни обезвредени боеприпаси – от патрони малък калибър до снаряди с голям калибър и мощ. Голяма част са събрани и складирани в сандъци. Дърветата и храстите в голям периметър около епицентъра на взрива са прекършени до земята, част са изгорели.

Заместник-началникът на ГЩ на БА ген. Пехливанов разяснява как продължава разчистването на района.

„Ползваме пещта в поделението, която е оцеляла. Тя има сравнително добра производителност, ако маже така да се каже, за унищожаване на около 300 боеприпаса на ден. Зоната от два до четири километра е изцяло разузната. Готови сме да издадем протоколи на съответните фермери и да може да се обработва. Но трябва да подчертая, че сто процента гаранция няма, може да има някоя останала осколка, малък боеприпас. Затова в тази зона трябва да се продължи много внимателно и ако хората открият някой боеприпас да ни сигнализират. До ноември очакваме да приключим в двукилометровата зона, основно прочистена с гаранция 99 процента. След това само в района на склада, на поделението, ще продължи работата над година. Вътре в самия склад, по-рано от две години е моята прогноза не можем да мислим, че тази територия ще прочистена", каза ген. Пехливанов.

Експертът по боеприпаси полк. Валентин Радев демонстрира на учебни снаряди как се обезвреждат истинските им еквиваленти.

„Това е граната ПГ 7. Тук има 210 тона такива изделия, които са разхвърляни. Бойната част се унищожава на место, а тази част, т.нар маршеви двигател се унищожава в пещта, чрез запалване. За да успокоим обществеността ще ви направя една демонстрация. Това е барут, който е в гилзата. Такива барути също изгаряме на местността. Ето как гори, няма пушек, това е пълно горене, пълен кислороден баланс, няма отделяне на оксиди", обясни полк. Радев.

Демонстрацията завършва с наблюдение от безопасното разстояние на Кремиковско шосе на контролирани четири взрива в нивите на боеприпаси, тъй като е опасно да бъдат местени.