Взривяват скалите, блокирали пътя за Ягодина
Взривяват скалите, блокирали пътя за Ягодина / Sofia Photo Agency, архив
Жителите на Ягодина остават откъснати от света
59589
Жителите на Ягодина остават откъснати от света
  • Жителите на Ягодина остават откъснати от света

Предстои скалите, които в неделя вечерта блокираха пътя за боринското село Ягодина, да бъдат взривени. Това каза за Дарик кметът на селото Митко Сакалев. Експертите са решили, че единственият възможен начин да се разчисти пътят и да се премахне опасно надвисналата огромна скала над пътя, която е около 100 кубика, е чрез взривяване.

Въпреки че районът е карстов и е опасно да се взривява, към момента няма друг начин за премахването на скалата, обясни Сакалев: „Направиха последни огледи и ни увериха, че утре в 09.00 часа ще бъдат отново тук и ще започнат с дейностите по взривяването на скалата. Засега това е единственият начин, понеже скалата е огромна".

По думите на Сакалев не е ясно колко време ще отнеме премахването на скалната маса: „Увериха ме, че за два-три дни няма да стане понеже скалната маса е доста".

Той добави, че на този етап селото се снабдява с хляб и най-важните продукти: „Колите идват до самата скала, прехвърляме стоката и я предвижваме до населеното място. Хлябът ни е проблем, защото той се снабдява всеки ден".

Кметът на Ягодина каза още, че на този етап няма хора, които да се нуждаят от спешна медицинска помощ: „Единственият проблем е с лекарствата, защото доста хора са пенсионери и на част от тях лекарствата са им на привършване, но ще гледаме някак си да се оправим".

Огромно скално свлачище затвори пътя до боринското село Ягодина на 9 декември. Над 60 кубика скали са паднали върху шосето и напълно са го разрушили. Скалите се откъртили от отвесния скат над пътя на 200 метра от разклона за село Ягодина.