Възстановиха Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд
Възстановиха Пенгезов като шеф на Софийския апелативен съд / Sofia Photo Agency, архив

Върховният административен съд /ВАС/ възстанови окончателно като председател на Софийския апелативен съд Веселин Пенгезов.

С решение от днес върховните магистрати отменят решение на Висшия съдебен съвет за втори пореден ключов избор в съдебната система. В края на миналата седмица ВАС отмени назначаването на Владимира Янева за председател на Софийския градски съд. По случая с Янева решението на ВАС не е окончателно, за разлика от това за Веселин Пенгезов, посочва БТА.

ВСС уволни Пенгезов с мотива, че е нарушил Кодекса за етичното поведение българските магистрати. До тази мярка кадровиците на съдебната система стигнаха след като за дъщерята на Веселин Пенгезов - Ана, бяха оповестени данни, че с редица други магистрати е получила имот на Черноморието. Пенгезова обаче се отказа от терена.

Тричленен състав на съда отмени уволнението с мотива, че Пенгезов не е накърнил имиджа на съдебната власт. Така според ВАС Веселин Пенгезов не е потъпкал морални норми. Дисциплинарно нарушение е останало немотивирано и този факт е достатъчно основание да се приеме, че решението за уволнение е незаконосъобразно.

Решението на ВАС е окончателно и е подписано единодушно от членовете на състава.

Пенгезов бе уволнен на 18 януари заради скандала с право на строеж на дъщеря му в Приморско. Висшият съдебен съвет се мотивира, че Пенгезов с действията и бездействието си е нарушил Правилата за професионална етика и Кодекса за етично поведение на българските магистрати. Дъщеря му обаче първа върна имота.

В средата на миналата година етичната комисия на ВСС образува дисциплинарни производства срещу петима магистрати по т.нар. имотен скандал в Приморско. Техни роднини бяха получили право на строеж там като крайно нуждаещи се. Сред разследваните беше и Веселин Пенгезов.