Допустимият извънреден труд се увеличава от 150 до 300 часа годишно. Това записаха окончателно депутатите с поправките в Кодекса на труда.

С промените се предвижда с колективен трудов договор да може да се уговаря по-голяма продължителност на извънредния труд, но не повече от 300 часа през една календарна година.

По време на дебатите БСП категорично се обявиха срещу измененията, като ги определиха като "законотворчески гаф". Според червените с текстовете се отнемат права на работниците. От ГЕРБ пък отвърнаха, че социалистите правят внушения и подчертаха, че полагането на извънреден труд може да стане само със съгласието на служителите.

Кодексът на труда нажежи страстите в Народното събрание

"Предложението за създаване на условия за увеличаване на извънредния труд под какъвто и да е благовиден предлог е крайно неприемливо предложение, защото е в явен ущърб на работниците или служителите", скочи Георги Гьоков.

"Абсолютна лъжа е, че се отнемат права на българските работещи. Остава в сила забраната за извънредния труд, остава и ограничението за 150 часа. Това, което се променя, е със съгласието на работниците, с колективен трудов договор, да се допуснат 300 часа. Работниците трябва да бъдат съгласни. Има случаи, в които извънредният труд е разрешен - защита на отбраната, сигурността, при бедствия и аварии... Трябва да има колективен трудов договор, никой не променя 8-часовия работен ден", подчерта председателят на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

"Ако в едно предприятие има колективен трудов договор, ако работниците са съгласни, тогава ще има взможност за увеличаване на извънредния труд. Щом не се подпише колективният трудов договор, няма да има извънреден труд", коментира и Светлана Ангелова от ГЕРБ.