Въвеждат система за дословен запис в Габровския съд
Въвеждат система за дословен запис в Габровския съд / netinfo
Система за дословен запис на съдебните заседания ще заработи от понеделник в зала 1 на Съдебната палата в Габрово. Предназначението й е да спомогне за изготвянето на по-пълни и точни протоколи от провеждащите се съдебни заседания, съобщи за Дарик пресаташето на съда Стела Цонева.

Системата включва компютър, смесителен пулт и съответната платка за връзка с компютъра, 4 микрофона, усилвател с оповестяваща уредба и специализиран софтуер за синхронен запис. Многоканалната звукозаписна програма дава възможност изказванията на всеки говорещ в залата да бъдат записани и прослушани поотделно, което улеснява работата на съдебните секретар-протоколисти.

Аудио-записите от заседанията ще се съхраняват на сървър, отделно от писмения протокол, което ще повиши сигурността за запазване на информацията при евентуален хардуерен или софтуерен проблем. Системата за паралелен аудио-запис на съдебните заседания е осигурена от Инициативата за укрепване на съдебната система с финансовата подкрепа на Американската агенция за международно развитие.

Други новини от Габрово