/ БГНЕС
Не виждам основателна пречка България да не бъде приета в Шенген до края на тази година, заяви министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Люксембург, където участва в заседанието на своите колеги от ЕС.

Министър Стоянов ще участва в Съвет по правосъдие и вътрешни работи в Люксембург

Той отбеляза доклада на Европейската комисия, която отчита напредъка на България и Румъния в прилагането на проекта за допълнително укрепване на европейската външна граница. "Оценката е изключително висока за нас и е поредното доказателство, че се движим в правилна посока. Предполагам, че това отново ще бъде силен коз в нашите ръце, чрез който ще можем да постигнем това, което всички искаме - да бъдем приети в Шенген до края на настоящата календарна година", добави министърът.

"С Австрия водим много активен диалог, предстои възлово посещение на премиера Николай Денков във Виена, ще представим това, което сме постигнали до момента, ще обявим напредъка", добави той по повод досегашната съпротива на от Австрия за приемането на България и Румъния в Шенген.

Министърът съобщи, че през ноември у нас се очаква посещение на представители на Нидерландия, която също все още не е изразила подкрепа за София и Букурещ. Стоянов допълни, че също през ноември в България предстои посещение на представители на Турция, свързано със съвместните действия за предотвратяване на незаконната миграция.

ЕП ще подкрепи въвеждането на електронни шенгенски визи

По неговите думи новото ръководство на МВР постига заложените цели и броят на недопуснатите незаконни мигранти през турската граница значително е намалял. "Имаше дни през юли-август, когато те достигаха до 1500 на денонощие, за последното денонощие са 440. Намалихме броя и на задържанията в страната и на българо-сръбската граница", добави министърът.

Той уточни, че засега най-много мигранти у нас идват от Сирия и Афганистан, но започва да се забелязва нарастване и в броя на пристигащите от Мароко. По неговите думи нашата страна показва добри данни и за връщанията на мигрантите, които нямат основание да останат в ЕС.

Според Калин Стоянов има опасност от миграционен поток от Газа след събитията там и в Израел, но засега не се наблюдават такива признаци.
Николай Велев/БТА