/ iStock/Getty Images
От Външно министерство дадоха брифинг пред медиите с подробна информация за това каква ще бъде организацията на изборите зад граница. Вотът ще се проведе на 11 юли. 

Сериозна задача е осигуряването на човешкия ресурс за изборите в чужбина, каза Иван Кондов, постоянен секретар и председател на РГ „Избори“.

"ЦИК вече излезе с решение относно местата, където ще се провеждат избори, и местата, където ще се отворят секции. Нашите и техните цифри малко се разминават, но това е технически въпрос, който в следващите дни ще бъде изчистен", коментира още Кондов и допълни: „Преди около месец, когато трябваше да изпратим прогнозен бюджет в МС го направихме на база 800 секции. Познали сме бройката. Изглеждат много. Това предствлява една сериозна задача пред нас – логистична, организационна. Особено много ни притеснява въпросът с човешките ресурси. В МВнР, което се занимава и с други дейности, то трябва да се отдели и човешки ресурс, който да се занимава с изборите. Мисля, че ще се справим“.

Изтеглиха жребия за номерата в бюлетината за изборите„При анализа на секциите след решението на ЦИК се повдигнаха няколко въпроса. Първият е автоматично отваряне секции от последните 5 години. На някои места просто няма български общности. Надявам се през следващи години да има гъвкавост, сега има секции, които по закон ще трябва да открием. Вторият въпрос е за секциите, които се разкриват на някои курортни места. Ще трябва да отворим секции на места като някои гръцки острови, Доминикана. Това ни затруднява, ще трябва да изпратим членовете на комисиите, това е сериозна логистична задача. Ако на такива места гласуват 100 души, есента на президентските избори ще трябва автоматично да отворим секции там, а сезонът ще е свършил. Големият брой секции създава проблеми с връщането на изборните книжа. Трябва да изпратим куриер – дипломатически, ще ги пренася в ръчния си багаж, така е по закон“, поясни още Кондов.

69% е увеличението на секции в чужбина спрямо изборите през април 2021 г., каза от своя страна на брифинга Калин Анастасов, заместник-председател на РГ „Избори“.

ЦИК открива процедура за доставка на 1693 машини за гласуване

В 784 секции в 68 държави ще бъдат разкрити в чужбина. Уведомили сме ЦИК за точността в цифрата, която изнесоха. 65 344 ще са българските граждани, за които получихме списък от ЦИК, да се включват в списъците за гласуване в чужбина. Неподалите заявление също ще могат да гласуват, попълвайки декларация“, обясни Анастасов. Той уточни, че утре МВнР ще приеме от БНБ 710 000 бюлетини.

В Азия, Австралия и Океания в 7 държави ще бъдат открити 16 секции. 16 секции в 13 държави ще бъдат разкрити в Близкия изток и Африка. Източна Европа и Централна Азия – 7 държави и 17 секции. Югоизточна Европа – в 12 държави в 172 секции. В Европа – 22 държави и 483 секции, 780 секции – САЩ.

Калин Анастасов поясни, че 110 секции са разположени в дипломатически и консулски представителства.

„674 секции ще са извън дипломатически и консулски представителства. 8 секции ще има в държави, в които България няма дипломатически и консулски представителства. За първи път секции извън консулство ще има в Албания и Япония. 69% е увеличението на секции спрямо април 2021“, заяви още Анастасов.

От ЦИК по-късно дадоха също от своя страна разяснения.

В рамките на днешния ден ще бъде ясно броя на машините за секциите зад чужбина. "Сиела Норма" съответно ще инсталира нужния софтуер и след това машините се пращат на Министерството на външните работи (МвнР), които след това разпределят по съответните дипломатически представителства и консулства зад граница, където има разкрити избирателни секции.

Това заяви заместник-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) и неин говорител Росица Матева на брифинг.

От 9600 машини ще се ползват за частичните местни избори, част от тях после ще отидат в чужбина.