ВСС отложи гласуването за Емил Милев, освободи Викентиев
ВСС отложи гласуването за Емил Милев, освободи Викентиев / cнимкa: Sofia Photo Agency
Висшият съдебен съвет отложи гласуването на оставката на скандалния прокурор от Сливница Емил Милев и го даде на Комисията по корупция за проверка на доходите му. Съветът обаче пенсионира друг скандален прокурор – Димитър Викентиев от Оряхово, срещу когото се води разследване.

Сериозни спорове предизвикаха подадените оставки от двамата прокурори. Димитър Викентиев в молбата си за пенсиониране е поискал и да му се изплати обезщетение от 20 заплати. Магистратите решиха да го освободят без предизвестие и без обезщетение, тъй като срещу него се води наказателно производство.

Те обаче отложиха гласуването на оставката на прокурора от Сливница Емил Милев, по чиято жалба бе арестуван преди Нова година прокурорът Ангел Дончев. Председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев и шефката на Съдебния инспекторат Ана Караиванова посочиха палатите и необяснимото богатство на Милев, които не могат да се купят със заплати. Каравиванова заяви, че основните проблеми в съдебната система се дължат на лошата кадрова политика и слабия вътрешен контрол на системата, а такива като Емил Милев накърняват престижа й.

Висшият съдебен съвет реши комисията по корупция на Съвета да образува проверка срещу Милев. Магистратите отложиха за допълнителна информация и предложението за повишаване в ранг на военния съдия Георги Петров, които в петък постанови арест за бившия заместник-директор на ГДБОП Иван Иванов.