ВСС образува дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата
ВСС образува дисциплинарно производство срещу шефа на спецпрокуратурата / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

ВСС образува дисциплинарно производство срещу шефа на Специализираната прокуратура Светлозар Костов. 11 от членовете на Съвета гласуваха „за" предложението.

Проверките за работата на Костов започнаха в края на миналата година след като в свое телевизионно интервю шефът на спецпрокуратурата отправи остри нападки както по адрес на членове на ВСС, така и към съдебната система като цяло.

До ВСС беше изпратено отворено писмо от магистрати в ръководената от Костов прокуратура, които се дистанцират от думите на шефа си и го обвиняват, че като административен ръководител е създал „отровен климат".

През февруари Инспекторатът на Върховната касационна прокуратура излезе с доклад, че системата за случайното разпределение на делата Law Choice може да се манипулира, без да остават следи. Информацията бе потвърдена и от подчинени на Костов, които дори обяснили, че често това се правело по негово поръчение.

В тази връзка главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че скоро ще „реагира" и за други нарушения на Светлозар Костов.