ВСС констатира забавянето на дела с висок обществен интерес
ВСС констатира забавянето на дела с висок обществен интерес / cнимкa: sxc.hu
ВСС констатира забавянето на дела с висок обществен интерес
26928
ВСС констатира забавянето на дела с висок обществен интерес
  • ВСС констатира забавянето на дела с висок обществен интерес

Дела с висок обществен интерес, наблюдавани от ЕК, се бавят поради неизпълнени съдебни поръчки в партньорски страни. Стотиците случаи на забавяне на дела от страна за подсъдими и защитници могат да се избегнат само със законодателна промяна. Това каза във Велико Търново председателят на комисията по изпълнение на мерките за организация на работата в съдилищата и прокуратурата по делата с особен обществен интерес Пламен Стоилов.

Пет основни групи фактори влияят върху хода на наказателния процес, коментира Стоилов. Това са поведението на страните; неявяване на подсъдими и защитници, представяне на болнични; забавяне на експертизи от вещите лица; причини, свързани с начина на призоваване; както и неизпълнение в срок на съдебни поръчки към други  страни. За да се преодолеят тези фактори са необходими промени в законодателството, изтъкна той. „Трябва да се избегне тази възможност защитници или подсъдими да решават колко време да продължи един наказателен процес и дали въобще да продължи. Има редица случаи по конкретни дела с висок обществен интерес, по който хода на тези дела е изцяло блокиран поради действията на подсъдимите и техните защитници", обяви Стоилов.

Като забавени знакови дела, наблюдавани от Европейската комисия, и бавени с процедурни хватки, Стоилов процесите срещу бизнесмена Марио Николов, подсъдим за документни измами и злоупотреби със средства по програма САПАРД, и братята Маргини.

Велико Търново днес бе домакин на първото съвместно заседание на Комисията по изпълнение на мерките за организация на работата по делата с особен обществен интерес в органите на съдебната власт към ВСС със съдии, прокурори и следователи от Великотърновския и Варненския апелативни съдебни райони.

Новини от Велико Търново