ВСС избра Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор
ВСС избра Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
ВСС избра Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор
58378
ВСС избра Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор
  • ВСС избра Бойко Найденов за изпълняващ функциите на главен прокурор

Шефът на Националната следствена служба Бойко Найденов ще изпълнява длъжността главен прокурор до назначаването на наследник на Борис Велчев.

Предишният главен прокурор се оттегли от поста си в края на 7-годишния си мандат, след като беше назначен за конституционен съдия от президента Росен Плевнелиев.

Бойко Найденов беше определен от Висшия съдебен съвет за временен главен прокурор с 14 гласа „за” срещу 6 за другия предложен кандидат Галина Тонева от Върховната касационна прокуратура.

Найденов беше издигнат от петима от членовете на ВСС, сред които и председателят на Върховният административен съд Георги Колев. Стана ясно, че шефът на следствието е дал своето писмено съгласие, че е готов да заеме поста.

Преди седмица на Бойко Найденов беше гласувано доверие за втори мандат за шеф на НСлС. Тогава той не даде ясен отговор дали би се кандидатирал и за главен прокурор.

Близо два часа членовете на ВСС спориха за това дали законът дава право на следовател да изпълнява функциите на главен прокурор.

Румен Боев и Камен Ситнилски предложиха Галина Тонева от Върховната касационна прокуратура, която според тях била най-подходяща да замести Велчев. Тя обаче дала съгласието си пред тях устно, което накара министъра на правосъдието Диана Ковачева да провери думите на двамата кадровици, като се обади лично на Тонева. След кратка почивка Ковачева обяви, че е получила потвърждение.

В крайна сметка защитниците на Бойко Найденов, изтъкнаха неговия богат опит включително и като обвинител, и така шефът на следствието беше избран за изпълняващ длъжността главен прокурор.

Очаква се до дни да започне същинската процедура по издигане на кандидатури за наследник на Борис Велчев.

Изборът на изпълняващ длъжността главен прокурор идва след предложение на ВСС президентът Росен Плевнелиев да освободи с указ Борис Велчев от длъжността главен прокурор и да го назначи за съдия в Конституционния съд. След издаването на указа на държавния глава, Велчев подаде оставка пред ВСС като главен прокурор, съгласно изискванията на Закона за съдебната власт. Решението на ВСС да предложи на президента да издаде указ за освобождаването на Борис Велчев от заеманата длъжност бе взето на 1 ноември.

„Новият главен прокурор трябва да е човек, който да познава проблемите на системата и аз най-комфортно бих се чувствал, ако той е прокурор”, заяви Велчев и добави, че за седемте години на неговия мандат прокуратурата е работила прозрачно, дори в повече.