Всяко трето раждане в общинската болница „Св. София” е с избор на екип
Всяко трето раждане в общинската болница „Св. София” е с избор на екип / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Всяка трета родилка в АГ-болница „Св. София" плаща за избор на екип, който да извърши раждането. Това каза изпълнителният директор на болницата д-р Елиан Рачев по време на посещението на столичния кмет Йорданка Фандъкова в обновената родилна зала на общинската болница. Рачев обясни, че половината от парите за избор на екип остават за болницата, а другата половина са за екипа.

Изборът на екип дава възможност на пациента да направи реален избор, обясни още д-р Рачев. По думите му това дава възможност „да не се дават пари под масата". „Дава възможност добрите лекари да бъдат по-добре заплатени и дава възможност на болницата да има по-добри финансови параметри", уточни той.

Общият показател на детската смъртност в болницата и в страната е средно статистически адекватен на този в Европа, уточни още д-р Рачев в отговор на въпрос за детската смъртност в болницата. „Показателите за акушерска помощ включват майчината смъртност и перинаталната детска смъртност. Обществото беше много чувствително, когато починаха родилки. Това беше една драма, както за болница „Шейново", така и за нашата болница. Но това не бяха закономерности, те бяха инциденти, за съжаление такива неща са се срещали и по-рани и понякога не могат да бъдат избегнати. В нашите случаи нямаме установена лекарска грешка или вина", обясни докторът.

Мамологичният център има готовност да заработи със НЗОК, но се чака подписа от касата, обясни той. Без сключен договор с касата пациентите трябва да си плащат за мамологичните услуги.

Д-р Рачев изтъкна още, че в болницата работят над 80 специалисти. За последните пет години в болница „Св. София" са се родили над 20 000 бебета, което прави средно по около 4000. на година, каза той. Само от началото на годината в болницата са се родили около 500 бебета, съобщи и кметът Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че миналата година там беше открито ремонтираното отделение ин-витро. В ремонтираното родилно отделение има три зали, а отделно са ремонтирани и две операционни зали. „Оборудването на втората операционна предстои, очакваме разчетите и докладите от болницата, за да приключим. Освен финансиране по клинични пътеки, 12-те общински болници получават и дофинансиране от общинския бюджет. Миналата година сме дали 8 млн. лева, тази година също сме предвидили 8 млн. лева за дофинансиране", изтъкна тя.

Цялостният ремонт на болницата е струвал около 560 000 лв., като част от дейностите са финансирани от бюджета на болницата.