Всяко 10-то бебе по света се ражда недоносено
Всяко 10-то бебе по света се ражда недоносено / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

В България няма добра интеграция на недоносените деца. За това алармира в предаването „Дарик кафе" Нина Николова, председател на фондация „Нашите недоносени деца".

„Ако направим повече в началото, когато майката е бременна, първите часове от раждането, първата година от живота им, ще спестим много повече на обществото, на родителите и на самите деца", посочи тя.

Статистиката сочи, че всяко десето дете по света вече се ражда недоносено. „В България статистиката е същата. Нито сме по-малко, нито сме повече от останалите. Това е стряскащата статистика", допълни Николова.

По думите й пред добрата грижа за недоносените бебета сериозен проблем се явява липсата на достатъчно персонал в неонатологичните отделения. „За да могат те да се грижат добре за децата, трябва персонал. Повечето млади специалисти бягат в чужбина, тъй като условията тук са доста тежки. Заплатите на акушерите и медицинските сестри са смешни, а работата е наистина тежка", посочи тя и не скри, че трябва да опитаме да задържим в България тези специалисти.

Сред нуждите за добрите грижи за недоносените бебета е и специална транспортна линейка. „Може би за София тя ще се случи съвсем скоро, но такава трябва и за страната", допълни тя. „От доста време се борим да направим регистър на недоносените, което се надявам да стане скоро с помощта на Министерството на здравеопазването", допълни тя.

Нина Николова заяви, че фондацията има добър диалог с институциите: „Аз се радвам, че всички институции стоят зад каузата, не само за недоносените бебета, а за децата като цяло". По думите й недоносването на бебетата може да бъде предотвратено, ако майката води спокоен начин на живот и се храни здравословно.

По повод Световния ден на недоносените деца - 17 ноември, сградата на Столична община на ул. Московска" ще грейне в лилава светлина. Стотици балони ще полетят в небето в знак на съпричастност с хилядите семейства, които се сблъскват с проблема преждевременно раждане и са изправени пред предизвикателството да отглеждат недоносено дете. Популярни българи пък ще рисуват детски чорапчета, символ на кампанията за недоносените деца Socks for life.