/ БГНЕС
Домашните кучета вече задължително трябва да са с поставен микрочип. От Столичния инспекторат тръгват на внезапни проверки. Изискването е записано в Закона за ветеринарно-медицинската дейност и се отнася за четириногите, които са над четири месеца. Пред  Дарик Явор Гечев от фондация „Четири лапи” разясни, че поставянето на чип може да се осъществи във всеки един ветеринарен кабинет, а за услугата стопаните ще трябва да заплатят между 20 и 80 лева, уточни Гечев. Това, обаче ще спести на собствениците солени глоби, които достигат до 500 лева.
 
Всяко куче вече задължително да бъде с микрочип. Това важи за домашните любимци над 4-месечна възраст и трябва да се направи в едноседмичен срок след тяхното придобиване, обясни Явор Гечев от фондация „Четири лапи”. Към момента чипирани са малко над 80 000 кучета.

Военен кове къщички за бездомни кучета

 
"Процедурата е изключително бърза и безболезнена. Във всеки един ветеринарен кабинет или клиника, които работят с дребни животни, може да се извърши тази процедура срещу съответната сума. Цените варират между 20 и 70 лева, зависи какво включва самата услуга. Отнема няколко секунди. Самият чип представлява стъклена капсулка с размерите на оризово зърно", каза Гечев.
 
В чипа има 15-цифров код, който не може да бъде променян и е уникален, а също така може да се добави и допълнителна информация за собственика и кучето, като снимки на животното и данни за предишни заболявания. Информацията от чипа се записва в базата данни на Агенцията по храните и достъп до нея има всеки ветеринар.
 
"Това е идеята на задължителната регистрация - да може да се установи връзка между собственика и домашния любимец, което от една страна ще предотврати в голяма степен изоставянето на домашни любимци или ако е изгубен. Също така ще доведе и до намаляване на случаите на кражби на домашни любимци. Не на последно място и общините биха имали огромна полза от въвеждането на тази мярка колкото се може по-бързо, защото много често те плащат обезщетения по дела за ухапани от бездомни, които обаче не са бездомни, а са свободно пуснати домашни кучета, но не могат да бъдат установени кучетата", каза още Гечев.
 
От Столичния инспекторат извършват внезапни проверки в паркове и междублокови пространства, обясни Тихомир Пърлев:
 
"Около 70 процента от проверките показват, че кучетата имат такива чипове. Но има друг проблем - самото поставяне на чипа не винаги е свързано с регистрация".
 
Освен чипове, стопаните са длъжни да носят и документите на своите кучета, когато ги разхождат, допълни Пърлев.
 
"Задължително по закон е да носят ветиранарно-медицински паспорти или копия от тях с цел да се провери поставена ли е ваксина на кучето и дали е отразен този номер, който носи микрочипът. Ако не ги носят, се налага глоба, която е 10 лева. При повторен случай санкцията е от 50 до 500 лева", каза още той.
 
Всеки собственик трябва и да регистрира кучето си в данъчната служба по местоживеене, а размера на таксата за домашния любимец се определя от съответната община. От данък са освободени кастрираните животни, кучетата на инвалиди, служебните кучета, животните на Българския червен кръст и тези, които охраняват селскостопански животни.