Все повече студенти с интерес към педагогическа квалификация
Все повече студенти с интерес към педагогическа квалификация / снимка: БГНЕС, архив

През последните години рязко се повишава интересът на студентите към получаването на педагогическа квалификация, защото учителската работа е държавна и е относително перспективна в сегашните условия. Това каза ректорът на Софийския университет „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев на конференцията „Взаимодействието между средното и висшето образование - перспективи и решения”.

По наши данни през миналата година в СУ са учили възпитаници на училища от 300 селища от страната и затова сме национален университет, посочи проф. Илчев. Той отбеляза, че преподаватели от различни факултети на Софийския университет подготвят националните ни ученически отбори в естествените науки.

Виждам стремеж в Министерството на образованието и науката да се реформира средното образование и горещо го адмирирам, защото е немислимо да се отделя средното от висшето образование, които са „скачени съдове”, заяви проф. Иван Илчев.

Според доц. д-р Григорий Вазов - ректор на частното Висше училище по застраховане и финанси, има излишни дисциплини в българските университети. Във ВУЗФ отдавна не се учат чужди езици и компютърни дисциплини, защото студентите идват с тези знания и с компютърната грамотност и се подиграват с
преподавателите, каза доц. Вазов.

По думите му на мястото на хорариумите по чужди езици и компютърни науки, които са големи за четири години, може да се изучават нови и модерни специализирани дисциплини - поведенчески финанси, психология или бизнес психология.

Източник: БТА