ВКС работи по 60 случая срещу магистрати
ВКС работи по 60 случая срещу магистрати / снимка: БГНЕС

Близо 60 случая срещу магистрати наблюдава Инспекторатът към Върховната касационна прокуратура, каза заместник главният прокурор Валери Първанов на нарочна пресконференция. Една трета от случаите вече са досъдебни производства, а останалите засега само проверки. Първанов уточни още, че в гояма част от разработките са използвани СРС-та.

Еднакъв е броят на следователите, прокурорите и съдиите, по които в момента се работи. За "Октопод" в съдебната система по тези случаи не може да се говори, каза Първанов. Според него засега ставало дума за различни случаи, касаещи неизпълнение на задълженията заради корупция, отбелязва БТА.

В част от случаите по подслушваните телефони се говори не за пряко уговаряне на подкуп, а за кошници с плодове, гаранционни карти или се уговаряли ремонти. Първанов допълни, че понякога СРС-та срещу магистрати носят очаквана информация, но заради законови неуредици тя не може да бъде използвана пълноценно. "За съжаление има и изтичане на информация към подслушваните лица", не скри Първанов.

По повод престрелките между съдебната и изпълнителната власт Първанов обясни, че прокуратурата винаги е била в средата. Нейната функция по думите на зам. главния прокурор е да филтрира предоставената от изпълнителната власт информация и след това да я оформя като обвинение, отбелязва БГНЕС. Първанов обясни, че не може да се направи сравнение дали съда или МВР са по-чисти откъм корупция. Той обясни, че в съдът работят 5000-6000 души срещу 60 000 в системата на МВР. Съотношението според Първанов е 1:10, което значи, че в МВР би трябвало да има 10 пъти повече корупция.