Вивиан Рединг: Олигархията и демокрацията са смъртни врагове
Вивиан Рединг: Олигархията и демокрацията са смъртни врагове / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Всяка държава има нужда от силни институции и демокрацията има нужда от силни институции, необходима е силна съдебна система, заяви зам.-председателят на Европейската комисия Вивиан Рединг по време на гражданския диалог в София.

Срещата се провежда във Военния клуб, а пред сградата са се събрали протестиращи срещу кабинета „Орешарски”.

Защо се борим с корупцията - корупцията изяжда отвътре демокрацията, олигархията и демокрацията са смъртни врагове, има или едното, или другото, двете в едно ги няма, заяви Рединг.  Ние ви помагаме, можем да ви насочваме, но гражданите трябва да са силни, добави тя в коментар на казаното от присъстващ на дискусията, който призова европейските държави да помагат на България и по друг начин, да следят какво прави правителството и неговите грешки. Казвате - няма проблем с Европа, но имаме с моето правителство, но кой отговаря за вашето правителство - това сте вие, българите, заяви Рединг.

Присъстващ в залата попита за каква европейска солидарност се говори, когато в България се самозапалват хора. Вивиан Рединг посочи, че диалогът е с гражданите за това как работи или не работи Европа. Това е диалог за това как да пренесем помощ от по-богати страни като Люксембург към по-нуждаещи се държави, каза Рединг и добави, че България е получила над 9 млрд. евро европейски средства за различни проекти, а много младежи са се образовали. Това е солидарността, европейският бюджет се разпределя между държавите, само 5% отиват в Брюксел, солидарността я има в бюджета, това е бюджет на солидарност, от новия бюджет повече пари бяха насочени към България, каза еврокомисарят, предава БТА.

Друг участник се оплака, че има проблем като управител на микрофирма - европейските пари не стигат до малките фирми поради тежките изисквания. Не е нормално вие, които сте хора, които могат да създават работни места, да не могат да го направят, защото парите не достигат до вас, коментира Рединг и отбеляза и проблема с младежката безработица в Европа. Малките и средните предприятия създават 98% от работните места в Европа, посочи Рединг.

Вивиан Рединг Олигархията и демокрацията са смъртни врагове
netinfo