40-ти ден на протести срещу кабинета Орешарски
40-ти ден на протести срещу кабинета Орешарски / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ковчег пред парламента на 40-ия ден от протестите
65574
Ковчег пред парламента на 40-ия ден от протестите
  • Ковчег пред парламента на 40-ия ден от протестите

Журналистите и полицаите тази сутрин се оказаха повече от дошлите да изпият традиционното си сутрешно кафе пред парламента в знак на протест срещу кабинета „Орешарски”.

Едва десетина души се бяха събрали в 8.00 ч. пред сградата на Народното събрание. Само час по-късно обаче групата значително нарасна до около 300 души.

На жълтите павета продължава да е разпънат и палатков лагер. Палатките са оградени с въжета, на които е закачен призив „Окупация 24 часа”.

Обстановката беше спокойна. На близо премина и друга група протестиращи - хората с велосипеди, които обикалят центъра на София и скандират оставка.

На 40-ия ден протестиращите извикаха свещенослужител, който отслужи молебен за правителството. Хората донесоха на площада празен ковчег, символ на правителството на Орешарски, поднесоха жито, почерпиха и с шампанско.

За кратко беше спряно движението, за да бъде пренесен траурно ковчега. След това трафикът отново бе възстановен, а част от хората се разотидоха.

Около 9.30 ч. протестиращите се изтеглиха към Военния клуб, където Росен Плевнелиев взе участие в публичен Граждански диалог заедно със зам.-председателя на Европейската комисия Вивиан Рединг.

След команда „Блокада” протестиращите тръгнаха с възгласи „Европа ни чу, БСП мълчи”. Движението по бул. „Цар Освободител” от Ректората до ул. „Г.С. Раковски” бе спряно. Трафикът по ул. „Г.С. Раковски” обаче не беше отклонен, по разписание се движеха и колите на градския транспорт. Полицията охраняваше демонстрантите, а хората мирно развяваха знамена, чуваха се барабани и тромби.

Малко преди 10.00 ч. провокатори се появиха сред протестиращите срещу кабинета „Орешарски” пред Военния клуб. Групата беше съставена от 20-ина момчета „с анцузи и татуировки” и няколко момичета. Младежите нападнаха и фотограф, който ги снима. Полицията обаче своевременно ги изолира от останалите протестиращи, петима от младежите бяха арестувани.

40-ият ден на протести ще бъде отбелязан и с бдение в 21.00 ч. тази вечер след вече традиционната демонстрация с начален час в 18.30 ч. на площад „Независимост”.

40ти ден на протести срещу кабинета "Орешарски"
netinfo