"Сценарият „Синьо лято“ си замина точно на обявения ден, точно при достигане на обявената стойност на параметрите, точно след 60 дни действие, както бе прогнозирано. Приклещените в ъгъла от фактите юрдеци накрякаха такива глупости, че някои от тях ще влезнат в специалната глава от мемоарите ми, посветена на юрдешкия феномен в България. Но има време дотогава", публикува проф. Николай Витанов свой анализ на пандемията от COVID-19 във фейсбук профила си.

"Иначе, лятната вълница си напредва, точно според прогнозите. Намираме се в сценарий „Празни болници“. Очаквано време за стабилност на сценария – 45 дни, може и повече. Влязохме вчера в него, днес е ден 2-ри. Сценарият е стабилен. Критерий за дестабилизация на сценария – заетост на легла за лечение на К-19: интензивни легла – 500, неинтензивни легла – 5000", пише Витанов.

"Внасяме си Омикрон. Четем новините – днес засилен трафик към Гърция. Ами, внасяме си", пише Витанов.

"Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 106 дни след края на извънредната епидемична обстановка", категоричен е професорът. 

"Базовото репродуктивно число - днес е 1.35", разкрива проф. Николай Витанов. 

"Обхватът на заразата се разширява. Това се и очакваше. Не съм доволен оттова, че няма рев, че плаша хората. Откога съм казал, че базовото репродуктивно число ще надхвърли. Всеки уважаващ себе си юрдек трябваше вече да е показал на карпатските мечки, как се реве срещу Витанов", пише в своя стил проф. Витанов. 

Кунчев обяви ще има ли нови COVID мерки и кога

"Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространие", казва професорът и дава детайлна статистика с контролни числа на индекса на дифузното разпространение: За страната - 0.40, София-град - 0.43, Пловдив - 0.39, Бургас - 0.59
Варна - 0.52, Благоевград - 0.28, Кърджали - 0.61, Смолян - 0.19, Хасково - 0.50, Ямбол – 0.52" и допълва, че "Критична стойност за запалване на дифузно
разпространение - 1.00. Над 1.00 - дифузно разпространение. Под 1.00 - дифузната разпространение спира или съвсем го няма", категоричен е Витанов. 

"Днес, както се очакваше - няма проблеми. Индексите са под 1, няма дифузно разпространение. За страната, индексът е около 2.5 пъти под критичната стойност. Засега, причини за безпокойство няма. Но трябва да сме внимателни. Посоката на стойността на индекса е – нагоре. Нали помните – преди месец беше към 10 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение още го няма, но клъстерното набира скорост. Къде – в големите градове. По южните граници ситуацията е малко по-спокойна, но и там вносът от юг си тече", категоричен е професорът. 

"Тук стандартното предупреждение – Надхвърлихме 1000 случая наден. Тръгваме към 2000 случая на ден. През следващата седмица се очаква да сме в околност на 2000. Пазете се вече, особено в големите градове, където има много хора, събрани на едно място", апелира математикът.

"Виждате какво е по морето. Варна – около 2 пъти под критичната стойност, Бургас – около 1.5 пъти под критичната стойност. Стойността за Добрич е 0.42. Тук – около 2.5 пъти под критичната стойност. Спокойно е. Писах ви – юли ще почне спокойно. Така и става. До средата на юли ще е спокойно. После пак ще е спокойно – ще има доста случаи, но здравната система се очаква да издържи и болниците да не се напълнят", успокоява проф. Витанов. 

Относно местата в болниците, Витанов е категоричен: 

"Не се очаква да я стигнем заетостта за дестабилизиране на сценария „Празни болници“ до края на август. „Празни болници“ няма да се дестабилизира да края на лятото. От вас се иска спокойствие и хладнокръвно да се пазите за да не си лепнете Ковида. Може и да протича по-леко, но не знаете що за хронични болести може да ви се активират после. Тъй, че пазете се. Господ е наш човек, подава ни ръка да изкараме спокойно лято. Но в кошарата няма да ни вкара. От нас си зависи", убеден е той. 

"Проверка за тотален локдаун. Какво беше това тотален локдаун? Сценарий "Синьо лято" е стабилен. Никакъв локдаун не се очаква. Държим така и няма да има проблеми. Като дойде „Празни болници“ пак няма да има локдаун. Тъй, че, спокойно. Никой няма да ви затваря. „Празни болници“ стабилен – няма локдаун, казва Витанов. 

"Проверка на смъртността. Сведена е до едноцифрено число на ден. Смъртността до края на стабилност на Синьо лято и на Празни болници ще е ниска", обяснява професорът.