Вицепрезидентът помилва с указ затворник, болен от СПИН
Вицепрезидентът помилва с указ затворник, болен от СПИН / netinfo

Затворник, болен от СПИН, е помилван с указ, подписан от вицепрезидента Ангел Марин. Това съобщи Марин пред журналисти в Плиска.

Вчера подписах указ за помилване на петима души, единият от които е болен от СПИН, в много тежка фаза, каза вицепрезидентът. Той допълни, че става въпрос за млад човек в тежко състояние, който вече е голямо бреме и за другите, и е безмислено да стои повече в затвора.

Това е вторият случай на помилване на болен от СПИН, преди 3 години е бил освободен друг болен затворник.Останалите четирима помилвани вчера няма да излязат от затвора, с указа е намален остатъкът от техните присъди, уточни Марин.

В един от случаите става дума за осъден за убийство, който е излежал 12 от присъдените му 16 години затвор. С указа за помилване оставащата му присъда е намалена с 1 година.

Аз лично не съм привърженик на амнистията, защото тя се отнася до много хора, без значение на тяхното поведение при изтърпяване на присъдата, докато при помилването затворникът знае, че има принос с доброто си поведение и всеки случай се преценява детайлно, заяви вицепрезидентът.

В отговор на въпрос дали се е увеличил броят на хората, кандидатстващи за българско гражданство слез влизането на България в ЕС, Марин каза, че няма особена промяна в количеството на желаещите да получат българско гражданство.

Това потвърждава, че желанието на хората да получат българско гражданство не трябва да се свързва с членството на страната ни в ЕС, коментира той.

Вицепрезидентът поднесе венец пред паметника на цар Борис Първи в Плиска и разгледа музея в археологическия резерват. По-късно Ангел Марин откри водопровод в село Янково край Смядово, който е изграден по проект на МРРБ на стойност 500 000 лева.