Вежди: Тръгвам си, ако не се подменят яловите хора!
Вежди: Тръгвам си, ако не се подменят яловите хора! / снимка: Sofia Photo Agency
Известният български скулптор Вежди Рашидов може да напусне България и да заживее в Испания. Това каза в предаването „Пропаганда” на Дарик радио самият Рашидов. „Моят живот се реализира навсякъде другаде, но щях да бъда много щастлив, ако се беше реализирал и тук”, призна скулпторът пред Мартин Карбовски.

Направил си впечатление на екипа ни като автор на най-тъжната реплика на 2007 г. Най-тъжната реплика е „Ще си продам моята къщата тук и ще купя една в Испания”. Това ще помогне ли?

Това само ще помогне да спаси човек душата си. Аз ще кажа нещо откровено пред този ефир, не съм го казвал никъде – аз съм правил опит да напускам държавата няколко пъти. Надделя страхът, домът, хората, навиците, гробовете на моите родители, детето ми е в България. Когато 30 години в държавата непрекъснато за свободния ми изказ някой ме наказва, какво искам от тази държава?! Аз се мъча да й нося славата, тя се мъчи да ми разгони фамилията. В един момент виждаш, че аз правя опити тази моя мъничка държавичка някакъв добър дивидент да й дойде, аз съм един посланик, който не носи с лошото. Това изведнъж емоционално ме наведе на мисълта да си вдигна чукалата. Взимам си парите, на 30 метра от Хуан Миро, където е живял, и ще изкарам старините си, но имам деца, искам да остана тук.

Обяви ли сме те за Мъдреца. Може ли Мъдреца да си тръгне? Щом Мъдреца си тръгва, какво очакваш от другите, да останат ли?

Ако всички тези ялови хора не се подменят, защото тя е изчерпана тази политическа власт и застанат наистина младите, които ще си направят живота не такъв, какъвто аз искам да го живея, а такъв, какъвто те искат да си го живеят, тогава ще имам гаранция за внуците си. Младите хора да започват да се активират и да започват да правят живота, какъвто те искат да го живеят. Аз техния живот няма да го правя, моят не стана.