Вето на Първанов мина погрешка в НС
Вето на Първанов мина погрешка в НС / netinfo

Хората с трайни увреждания ще продължат да имат право на всички видове месечни интеграционни добавки, след като мнозинството в парламента не успя да преодолее ветото на президента върху текстове от промените в Закона за интеграция на хората с увреждания.

Президентът върна за ново обсъждане текстовете, които предвиждаха въвеждането на индивидуален подход при определянето на вида интеграционна добавка за хората с различна степен на увреждане. Според държавния глава така се ограничавал кръгът на лицата, които имат право на такива добавки.

Поради липса на достатъчно депутати от мнозинството в пленарната зала с 119 гласа "За", 40 "Против" и 4 "Въздържали се" НС не прие отново измененията. Нагласите от дискусията по законопроекта показваха, че КБ, НДСВ и ДПС ще отхвърлят ветото на държавния глава, но за преодоляването му бяха нужни гласовете на повече от половината от всички народни представители. Председателят на ПГ на КБ Михаил Миков първоначално заяви, че левицата ще поиска анулиране на гласуването заради проблем в системата, защото дори на един от вносителите на поправките в закона Петър Мръцков пултът не е отчел гласуване. В последствие след консултация с колегите си от мнозинството в кабинета на председателя Георги Пирински, Миков заяви, че мнозинството приема гласуването за приключило. „Ще се върне закона в комисията, ще бъде обсъден още веднъж, ще се внесат корекции”, каза още Миков.

С измененията депутатите предлагаха хората от трета група инвалидност да нямат право на добавки за балнеолечение, рехабилитация и телефон, но да получават средства от държавата за транспорт, обучение и наем на общинско жилище.

Заместник-социалният министър Иванка Христова обясни, че за да се съобрази с ветото, на ведомството ще са нужни повече средства годишно – около 600 милиона лева, за да се покриват всички добавки на всички хора с увреждания. Тя уточни, че ако беше останал диференцираният подход държавата е щяла да харчи годишно 30 милиона лева.

Петър Мръцков от левицата, който е сред вносителите на поправките каза, че на свое заседание социалната комисия ще обсъди вариант на нов текст на промените в закона. Възможно е да бъда поискана среща с президента.