Велчев не поиска прокурорски имунитети
Велчев не поиска прокурорски имунитети / netinfo

Главният прокурор Борис Велчев няма да поиска имунитетите на прокурорите с досъдебни производства от Висшия съдебен съвет /ВСС/, съобщи самият той преди началото на заседанието.

По принцип ще се искат имунитети по всички образувани досъдебни производства. Има определена технология, тя е свързана с исканията на Висшия съдебен съвет искането на определен имунитет да бъде подкрепено със съответни доказателства и документи към тях, а това изисква време. Въпрос на време е, каза Велчев. На въпрос дали прокурорите, срещу които са образувани досъдебни производства признават вината си, Велчев каза, че едно от най-изненадващите неща, с които се сблъсква, е пълното нежелание на когото и да било да признае каквото и да било нарушение, извършено от него.

Главният прокурор заяви, че продължава проверката на Районна прокуратура София с участието на прокурори от СРП, "защото знаят къде да гледат". Надявам се в следващите дни тази проверка да приключи и резултатите от нея ще бъдат оповестени. Във всеки случай това, което виждаме в Районна прокуратура на този етап е достатъчно смущаващо, отбеляза главният прокурор. На въпрос дали след като е обявил доста прокурори, които се проверяват, ще има и други магистрати, които ще се проверяват - съдии и следователи, Велчев заяви, че инспекторатът на прокуратурата не проверява съдии и следователи. Ако има сигнали за корупция или извършени престъпления по служба, извършени от съдии и следователи без съмнение те ще бъдат проверени и ще бъдат образувани съответните досъдебни производства.

На този етап няма такива сигнали, допълни Велчев. Не съм известен да е готов превода на получените документи по т.нар. италианска афера, каза обвинител номер 1 в отговор на въпрос. Това е огромен по обем материал, като става дума за няколко хиляди страници, получени преди около 15 дни. Може би е готов, ако не е готов скоро ще бъде готов и ще бъде оценен от прокурорите, каза Велчев.

Той съобщи, че е възобновено делото за убийството на убитата през 2000 г. ямболска прокурорка Надежда Георгиева. На въпрос дали е изненадан от решението на Конституционния съд, който обяви за противоконституционна въведената с последните поправки процедура по импийчмънт на тримата ръководители на съдебната система от Народното събрание, но остави в сила правомощията на министъра на правосъдието да прави кадрови предложения за съдебната система, Велчев заяви: "Не ме изненада, аз съм за импийчмънт, аз съм за контрол. Когато се обсъждаше този въпрос в Народното събрание казах, че е по-добре този импийчмънт да се проведе от Конституционния съд, за да има гаранция, че няма да се политизира подобна процедура".