Велчев: Цацаров да промени представата за главния прокурор
Велчев: Цацаров да промени представата за главния прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив

По-малко скандали по време на мандата му като главен прокурор пожела Борис Велчев на наследника си Сотир Цацаров.

„Бях трогнат от поканата на Цацаров да присъствам на днешния тържествен ден, защото тази покана не е обичайна и ми дава възможност да застана пред вас да кажа няколко думи”, заяви Борис Велчев, който сега е конституционен съдия

„Нямам намерение да давам акъл и съвети на главния прокурор, но ще кажа няколко неща. Пожелавам на Цацаров да има колкото може по-малко скандали, не съм оптимист, че това пожелание ще се сбъдне, но истински му желая този късмет. Българската практика да вървим от скандал в скандал създава невярното впечатление, че всъщност главният прокурор онова, което основно работи, е да участва в скандали. Ще препоръчам на Цацаров да направи нещо, което аз не успях, най-сетне да се опита да обясни на обществото какво прави главният прокурор”, каза още Велчев.

Той посочи, че повечето хора са убедени, че главният прокурор се занимава с всички дела, че нищо не става без него.

„Нормализирането на представата за онова, което прави един главен прокурор е важно, не успях да го направя, надявам се той да съумее. Препоръчвам и от моя личен опит да се опита да преодолее едно грешно разбиране за ВСС. Много дълго време Висшия съдебен съвет се схващаше като мястото, където главният прокурор дава пресконференция всеки четвъртък. Не ми беше удобно тази практика да я прекратя рязко, опитвах се, но неуспешно. Препоръчвам на Цацаров ако е възможно да промени тази практика. Други съвети не бих си позволил да дам”, коментира още Велчев.