Вдигат заплатите на ниско платените медицински сестри
Вдигат заплатите на ниско платените медицински сестри / netinfo
С 20% ще бъдат увеличени заплатите на най-нископлатените медицински сестри в болнични заведения, които са на издръжка от бюджета на Здравното министерство. Това заяви след края на правителственото заседание министърът на здравеопазването Радослав Гайдарски.

Той уточни, че вдигането на заплатите ще бъде от 1 януари 2007 година и ще се отнася само за медицинските сестри, които получават минимално трудово възнаграждение от 180 лева.

8 млн. лева ще са необходими за увеличението на заплатите на медицинските сестри със задна дата, заяви министър радослав Гайдарски. Правителството реши личните лекари да вписват като забележка в болничния лист евентуалната невъзможност на дадено лице да се яви пред съда или следствието по здравословни причини. Промените в наредбата за медицинската експертиза имат за цел да се преодолее проблема с отлагането на съдебните дела поради представяне на болнични листове.

Първоначалният вариант беше това да се отнася само за свидетели и обвиняеми, но при обсъждането по време на заседаниеот се реши да бъдат включени и адвокатите по делата, обясни Гайдарски. Вписването за невъзможност за явяване пред съда ще става само при искане на пациента. Би трябвало тази забележка да се вписва при всички случаи, но преценихме, че ако лицето няма и не участва в съдебни дела, няма защо да се вписва подобна забележка, обясни здравният министър.

Гайдарски призна, че не е ефикасен контролът, който се упражнява за издаването на фалшиви болнични листове.