Ван Орден: Направете си комисия за досиетата
Ван Орден: Направете си комисия за досиетата / netinfo

Ако въпросът с досиетата е толкова чувствителен за българското общество, трябва да се създаде комисия, в която да влязат надеждни хора, на които може да се има доверие и те да подходят внимателно по тази тема. Това каза в село Свети Влас докладчикът на Европейската комисия за България Джефри Ван Орден. Той е у нас по лична покана на председателя на Комисията по външна политика в НС Соломон Паси.

Не очакваме в никоя страна от Евросъюза специалните служби да отварят досиета, но явно в постсоциалистическите страни и в България положението е по-различно, може би в миналото ви са се случили неща, които хората искат да бъдат обяснени, още той.

Според него, някои от тези неща може би са свързани с организираната престъпност, други – с интересни случаи, като убийството на писателя – дисидент Георги Марков в центъра на Лондон, например.

Ние и досега не сме получили задоволително обяснение на този случай, но може би отговорът не трябва да се търси в София, а в трета страна, уточни Ван Орден. На въпрос на Дарик радио в коя точно страна, той каза “Сетете се сами”.

Докладчикът за България в Европейската комисия посъветва да не се дава възможност за отваряне на определени досиета, за да не се обслужват определени политически интереси.

Домакинът на срещата Соломон Паси заяви, че хора, които жонглират с определени досиета в момента, искат да прикрият проблемите в преговорния процес на страната с Европейския съюз.

Ратификацията в Бундестага на Германия на договора за присъединяване на България към ЕС ще бъде една от най-ключовите за процеса, още Паси.

Той потвърди, че след разговорите в Бундестага можем да бъдем малко повече оптимисти, че ратификацията там ще протече без големи рискове, въпреки че управляващата коалиция е от партии, които имат различни становища по въпроса за разширяването на ЕС.

Германските парламентаристи ще искат първо да получат следващия доклад на комисията и настояват той да бъде готов през септември, а не през октомври, както бяха предварителните планове, за да могат между първото четене през септември и второто през октомври да се опрат на аргументите, които дава този доклад.

Джефри Ван Орден сподели, че се надява, че присъединяването вече е във финална фаза. Той уточни, че в по-голямата си част проблемите в шестте “червени зони” от доклада от месец могат лесно да бъдат преодолени, но в 1-2 от тях, като организираната престъпност, те са по-сериозни и в тази посока се очакват конкретни резултати, не само за да се убеди ЕС, а за да се успокоят хората в България.

Ван Орден се надява, че никоя от оставащите 8 страни-членки на съюза, които трябва да ратифицират договора, няма да удължи този процес.