В 2667 училища удари първият звънец
В 2667 училища удари първият звънец / снимкa: Sofia Photo Agency

59 596 първокласници в цялата страна тръгват днес за първи път на училище. Новата учебна година бе открита точно в 9 сутринта във всички училища с издигане на националното знаме и под звуците на Химна на България.

Учебната година бе открита в 2667 училища в страната. В 53 от тях ремонтите ще продължат и след 15 септември. „Имаме всички уверения за това, че е направена организация за нормалното протичане на учебния процес. Нямаме информация за училище, в което поради ремонти дейности няма да може да започне учебният процес", обеща просветният министър Йорданка Фандъкова.

Още преди дни стана ясно, че всеки от министрите в кабинета ще открие учебната година точно в 9 сутринта. „Това ще бъде или училище, в което той е учил, или училище, което е свързано със сферата, с ресора, за която те отговарят", обясни Фандъкова.

Самата тя откри учебната година в 73-то училище в столицата „Владислав Граматик". В продължение на 10 години Фандъкова е била учител по руски език в това училище, а после и негов директор.

В 2667 училища удари първият звънец
netinfo

Президентът Георги Първанов участва в откриването на учебната година в Образцовата математическа гимназия "Проф. Кирил Попов" в Пловдив. След тържественото откриване държавният глава присъства на демонстрация в кабинета по физика и ще открие нова компютърна  зала в гимназията.

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на  учебната година в 78-мо училище "Христо Смирненски" в „Банкя".

Заместник-председателят на Народното събрание Атанас Семов, който е и член на парламентарната комисия по образование, откри новата учебна година в силистренската езикова гимназия „Пейо Яворов, информираха от общината.

Дори да закъснявате за училище, никога не пресичайте улицата тичайки! Съветът към учениците е на „Пътна полиция", която във връзка с началото на новата учебна година започна кампания за безопасност по пътищата.

Полицаите препоръчват на родителите да изберат за децата си най-безопасния маршрут от дома до училище и да ги запознаят с правилата за пресичане. По връхните дрехи на детето, чантата и обувките му е добре да има светлоотразителни елементи, тип "котешки очи", съветват от КАТ.