/ БГНЕС, архив
В 10 поликлиники в София ще преглеждат пациенти с коронавирус в помощ на болниците и с цел да намалят натиска над тях от боледуващи софиянци.

Три столични ДКЦ-та още от днес отварят COVID-кабинети, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова. 

Първите, които ще заработят, са 11-о ДКЦ в район „Възраждане“, в „Люлин“ - 12-о ДКЦ, а в „Оборище“ - 17-о ДКЦ. До края на седмицата общо седем поликлиники ще имат такива кабинети, а другата седмица се очакват поне още три да се включат.

Правителството ще отпусне средства, които да осигурят допълнителното заплащане на всички екипи, които работят във всички COVID зони. С тази финансова помощ се надявам ДКЦ-тата да подобрят работата си и да намалят натиска към болниците, коментира Фандъкова.

Още в неделя кметът Фандъкова и министърът на здравеопазването дадоха заявка, че започва обособяване на COVID-19 зони в поликлиниките, с които да се намали натискът върху болниците, а и пациентите да могат да се изследват за коронавирус на повече места без струпване на огромни опашки.

Общо 1367 столичани се лекуват в болници на територията на София, а само от вчера насам броят на хоспитализираните е нараснал със 79 пациенти, съобщи Фандъкова.

139 от всички се намират в интензивни отделения в тежко състояние.