Обсъжда се включването и на Диагностично-консултативните центтрове (ДКЦ-та) в София в помощ на болниците на фона на усложнената обстановка заради пандемията от коронавирус. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на брифинг пред УМБАЛ „Св. Анна“.

Относно това каква е отговорността на личните лекари и как точно те да лекуват пациентите си с коранавирус или със съмнение за коронавирус, министърът обясни:

„Всеки лекар носи отговорност – такава, каквато е записана в закона. Всеки човек, който счете себе си за спешен, може да потърси помощ в лечебно заведение на територията на страната. Може да дойде с линейка или със собствен транспорт и най-важното е да бъде с маска. Знаем, че имаме проблем в комуникацията, тъй като и повикванията към личните лекари са страшно много, обсъждаме възможности. Най-голям е натискът на територията на София. Затова и обсъждаме включването на ДКЦ-тата“, каза той.

Министърът подчерта още веднъж, че тестовете за антитела в новите триажи за пациенти със съмнение за коронавирусна инфекция ще бъдат безплатни за гражданите. „Антигенните тестове ще бъдат безплатни за гражданите. В момента търсим най-добрия антигенен тест и съответно на най-добрата цена“, каза проф. Ангелов.

Фургоните, в които ще бъдат разположение пред големите болници, ще бъдат осигурени от съответните лечебни заведения.

По думите му ходенето излишно до болниците, би допринесло за разпространението на заразата и отправи апел да не се правят тестове, ако няма симптоми. 

„Препоръчвам на гражданите да не извършват тестове в състояние, в което нямат никакви симптоми. Обикновено в много голям процент от тези случаите тестовете са отрицателни. Местата, на които се правят подобни тестове, представляват голям риск заради струпването на много хора с различни оплаквания“, каза още здравният министър и съобщи една положителна новина, а именно, че има много излекувани през последните 24 часа. 

На територията на София леглата в болниците са обезпечени, когато се наложи болнично лечение. Това са около 3000 легла 12 000 общо за страната, според проф. Ангелов.

„Ремдесивир в страната има. Този, който казва, че няма, трябва да обяви какви количества е заявил към РЗИ, а от там да кажа, защо не ги е получил“, каза още здравният министър по отношение сигналите към медиите, че има лечебни заведения, в които лекарството липсва.

Министърът поясни още, че шефката на РЗИ-София е назначила вчера за свой заместник бившия си началник д-р Данчо Пенчев, след като стана ясно, че излиза в карантина. Самият министър, който уволни преди дни Пенчев от директорския пост, поясни, че държи постоянна телефонна връзка с д-р Маева за действията на РЗИ, независимо че тя има заместник.