/ ThinkStock/Getty Images
Само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, твърдят аптекарите
Презапасяването с лекарства създава усещането, че има недостиг на някои от тях, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на брифинг с представители на Българския фармацевтичен съюз. Той се присъедини към апела и на Българския лекарски съюз (БЛС), че самолечението е изключително опасно за хората.

„По социалните медии се разпространяват различни протоколи с търговски наименования на медицински продукти, което е недопустимо. Наблюдава се свръхупотреба на антибиотици, което е една от причините за недостига на определени антибиотици в аптечната мрежа”, заяви проф. Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, и също се присъедини към мнението на нейните колеги, че самолечението всъщност представлява голяма опасност за здравето.

Лекарският съюз с предупреждение: Самолечението е опасно!

„Според СЗО само 8% от хоспитализираните с COVID имат бактериална или гъбична инфекция, която налага лечението с антимикробни средства. В противовес на това, практиката е на 72% от пациентите да се предписват антибиотици. Част от тези продукти азитромицин”, продължи проф. Сербезова.

Тя заяви, че е абсолютно недопустимо да се лекуват пациенти по телефона.