Уволненият от Тачева не знаел, че има конфликт на интереси
Уволненият от Тачева не знаел, че има конфликт на интереси / снимкa: Sofia Photo Agency

„Става въпрос за случай от 2005 година”, каза за Дарик радио министърът на правосъдието Миглена Тачева по повод новината, че е освободила от длъжност чиновник заради посредничество при придобиване на българско гражданство.

По-рано от Министерството на правосъдието съобщиха, че Миглена Тачева е освободила от длъжност Димитър Ангелов Чолаков - старши експерт в отдел "Съдебни кадри и централно бюро съдимост" към дирекция "Съдебна дейност" в правосъдното министерство.

Освобождаването на Чолаков е след проведен разговор с министър Тачева по повод образувано дисциплинарно производство срещу него за това, че е използвал неправомерно служебното си положение, като е посредничил в процедурите при придобиване на българско гражданство.

Ето какво още каза по случая Миглена Тачева пред Йовка Йовчева:

Димитър Чолаков е освободен по негова молба, подадена на 17 декември. Факт е, че в петък аз имах среща с него във връзка с получени сигнали за това, че той е посредничил при предаване на документи за българско гражданство. Водих разговор с него. Той отказа тогава да си подаде молбата. Разпоредих да се образува дисциплинарно производство. В хода на дисциплинарното производство, след като съставът започна да събира доказателства, вероятно той е видял, че става дума за сериозни неща, и на 17 декември си подаде молбата и аз съм го освободила по взаимно съгласие. Дисциплинарното производство към този момент отпада. Апропо трябва да кажа, че става дума за случай, който се е развил през 2005 година.

Това е даване на гражданство срещу пари или…?

Не бих могла да твърдя, че става дума за пари, но става дума за ясно негово посредничество при положение, че той е внесъл държавната такса от негово име, той е записал гражданина на неговия адрес или на адреса на баща му по-скоро беше. При разговора с него той нямаше съзнание, че има конфликт на интереси и че той като служител на Министерството на правосъдието не би могъл да посредничи при получаване на българско гражданство.

Няма нищо по-сериозно, което да е дадено на прокуратурата?

Сега дали има и друго нещо това вероятно ще се установи, ако се предприеме проверка, но пак казвам - че става дума за случай от 2005 година, става дума за това, че давността за дисциплинарно наказание е изтекла.