Условни присъди за полицаи, пребили пловдивски студент
Условни присъди за полицаи, пребили пловдивски студент / DarikNews.bg, Пловдив, aрхив

Пловдивският районен съд определи условни присъди на четиримата полицаи, обвинени за побоя над 25-годишния студент Стефан Бофиров. Това стана на 6 ноември 2010 година. Съдът определи 3 години лишаване от свобода условно, с петгодишен изпитателен срок, за младши инспектор Добрин Дренски.

Началникът на „Криминална полиция" във Второ РУП Павел Тютюков и полицаите Димитър Самаров и Лъчезар Мазманянов са осъдени на по две години и шест месеца условно, с четири години изпитателен срок. Според съда полицаите са превишили правомощията си при изпълнение на служебните си задължения, като са принудили Бофиров да признае за извършен обир, причинявайки му контузии по двете ръце, нараняване на дясната ушна мида, травми по главата и разкъсване на лявата тъпанчева мебрана.

През ноември 2010 г. Стефан Бофиров сезира прокуратурата, че по време на разпит полицаите са го принудили да признае против волята си за извършен обир в хотел „Новиз". Тогава министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов назначи проверка по случая, която показа редица нарушения в районното управление. Директорът на пловдивската полиция старши комисар Тодор Чонов се извини на студента за случилото се.

След проверката инспектор Дренски беше уволнен, а полицаите Тютюков и Самаров бяха наказани с порицание в срок от 1 година. Две години след кражбата в хотел „Новиз" няма задържан.

Присъдата може да бъде обжалвана пред Окръжен съд -Пловдив.

Други новини от Пловдив