Употребата на анаболни препарати може да доведе до зависимост
Употребата на анаболни препарати може да доведе до зависимост / снимка: sxc.hu

Случаите на злоупотреба с анаболни вещества съвсем не са редки. Това съобщи за Дарик началникът на Клиниката по клинична токсикология в Пловдив доц. Янко Илиев. Те не се „осветяват” в публичното пространство толкова явно, но смъртта няма как да бъде прикрита.

„В медицинската си практика съм бил свидетел и на случаи, при които в праховете и смески за натрупване на мускулна маса се внасят и други вещества, които имат характера на наркотични и могат да предизвикат зависимост”, обясни доц. Илиев. Той даде за пример два случая, при които състоянието на младите хора е било остра психоза, дължаща се на прием на халюциногенни препарати - фенциклидин или познат още като „ангелски прах”, доказан и със специфични тестове. „След съответното детоксично и антипсихозно лечение и двамата младежи оздравяха”, допълни доц. Илиев.

По думите му възможностите за отравяния с психотропни и анаболни вещества са много и нищо не е изключено, особено когато има пазар и потребител на определена стока, както и желание за бърза печалба. Липсата на медицински надзор над спортуващите е основна причина за реализацията на токсичното въздействие. „Лекарят е достъпен по всяко време за съвет и контрол. Глупаво и непростимо неуважение към собственото тяло е да се приемат безконтролно и на доверие разни вещества и смеси от непроверени източници, дори и по съвет на познати или приятели заради нещо, което не ти е дадено по рождение - като определени физически характеристики”, категоричен бе доц. Илиев.

Хранителните добавки са много популярни, особено на Запад и там, заради някои особености на храненето и живота, те са необходими. Увлечението по тях не е направило никого дълголетник, по-млад, красив или по-умен. „Това е чиста форма бизнес”, каза още доц. Илиев.

Хранителните добавки имат място в определени ситуации - преди и след боледуване, при диети и след тях и при медицински измерени дефицити на определени вещества в организма. Приемът им трябва да се извършва под медицински контрол. „Лесният достъп до тях и рекламата работят само за бизнеса на производителя, вносителя и дистрибутора. Те не допринасят за значимо подобряване на здравето”, подчерта доц. Илиев.