Умуват нова клинична пътека за пациентите в будна кома
Умуват нова клинична пътека за пациентите в будна кома / cнимкa: Dariknews.bg, архив
Умуват нова клинична пътека за пациентите в будна кома
30816
Умуват нова клинична пътека за пациентите в будна кома
  • Умуват нова клинична пътека за пациентите в будна кома

От догодина НЗОК ще предлага клинична пътека за продължително лечение на лица в будна кома. Тя ще струва на здравната каса между 1500 и 2500 лева на месец, прогнозира пред Дарик специалистът по планиране и управление на медицинските дейности към Министерството на здравеопазването доц. Стоян Александров. Той обясни, че идеята е на ниво преговори межди здравното ведомство и НЗОК.

Повод за коментара му стана поредния случай на младо момиче в безпомощно състояние, което е изпратено да се лекува в домашни условия, заради липса на клинична пътека. 19-годишната Ирина Мишонова от Хасково изпадна в будна кома след тежка катастрофа, станала в началото на май. Първо е приета по спешност в хасковската многопрофилна болница за активно лечение, после е прехвърлена в пловдивската УМБАЛ „Св. Георги". След 10 дни оттам обясняват, че не могат да я държат повече и препоръчват на майката Татяна да повери дъщеря си на частна клиника срещи заплащане. Семейството на Ирина настанява момичето в частна лечебница в София. За две седмици родителите са платили близо 4000 лева за пакет здравни грижи. Парите обаче свършват и даренията остават единственият шанс за живота на Ирина.

Средно между 16 и 18 са българите, които изпадат в будна кома на година. Статистиката е ориентировъчна, защото никоя институция няма за задача да води такава, обясни за Дарик специалистът по планиране и управление на медицинските дейности към Министерството на здравеопазването доц. Стоян Александров.

Новини от Пловдив