Учители и родители в столицата протестират заради проблемен ученик
92253
Учители и родители в столицата протестират заради проблемен ученик
  • Учители и родители в столицата протестират заради проблемен ученик

Учители и родители от столичното 19-о училище излязоха на протест срещу проблемен и агресивен ученик, предаде NOVA.

Споделянето на агресията в училище помага за нейната превенция

От една седмица съучениците на проблемното дете не учат в класната си стая в учебното заведение, а в зала в Община Красно село. До ситуацията се стига, след като момченце от същия клас месеци наред тормози съучениците си и се държи агресивно с тях и с преподавателите си. По думите на директора на училището Детелина Арнаудова детето има проблем, на който обаче неговите родители не обръщат внимание и отказват всякаква помощ. Директорката каза пред Дарик, че от началото на октомври е подавала сигнали към отговорните институции в лицето на Регионалното управление по образованието и Отдел Закрила на детето, но никой не им е съдействал. След като случаят доби популярност, от Министерството на образованието съобщиха, че детето ще бъде преместено в училище, където има ресурсни учители, които ще окажат подкрепа на него и семейството му.

Детелина Арнаудова обясни, че има липса на разбиране от страна на родителите на момченцето за трудната ситуация, в която се намира то.

Пореден случай на насилие в училище: Момичета пребиха своя съученичка (ВИДЕО)

"Проблемът е още с идването на детето, то е от 15 септември в училище - първите инциденти са в началото на октомври. Преместено е от 20-то училище със заповед на началника заради наложено наказание преместване в друго училище. Проблемът е в това, че родителите не изпълняват препоръките, които специалистите, които работят с детето, им дават. Дори не се и отзовават на сигнали, когато има проблем със самото дете, в смисъл избягало е от двора, тича или се е качило на високи парапети и т.н."

По думите на Детелина Арнаудова ръководството на училището е подавало сигнали към институциите от месеци, но помощ не е била оказана.

"Този механизъм трябваше да бъде задействан до 24 часа, а сигналът е от началото на ноември. Представяте ли си? Срещата по настояване на родителите на останалите 25 деца се проведе в края на декември. Децата са при нас. Отговорността е на училището. Слава Богу, че не се е случило нищо с нито едно дете, защото ние сме постоянно около децата. Имаме пострадали трима - четирима колеги, включително и кичур коса е откъснат от главата на педагогическия съветник. Ако нещо се беше случило от Държавната агенция за закрила на детето щяха да дойдат в училище и да ни унищожат, да ни накарат да се почувстваме като престъпници. Но когато се иска съдействие и реакция от тяхна страна и то навременна, бърза, за да може да се решат проблемите, това не се случва".

Родители набиха шестокласник, тормозел сина им (ВИДЕО)

Месеци след първите сигнали Министерство на образованието съобщи, че след разговори между представители на ведомството, Регионалното управление на образованието София- град, Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование и родителите на ученика, е взето решение детето да бъде преместено в друго училище. От там казват още, че майката на момчето е дала своето съгласие. Детето ще бъде преместено в училище, където има ресурсни учители, които ще окажат подкрепа на него и семейството му, посочват още от Министерството. От понеделник учебният процес за третокласниците в 19 СУ ще бъде възстановен.