В нарушение на мерките против епидемията ученици от 5-ти до 12-и клас се обучават в класните стаи. Това установи проверка на Регионалната здравна инспекция.

Родители на деца подадоха сигнал и до NOVA за присъственото обучение, въпреки заповедта на здравния министър.

Часът е 8.30 сутринта, от автомобили с логото на училището слизат ученици на видимо различни възрасти. И влизат в сградата на учебното заведение.

Родители на ученици от частното училище, които пожелали да запазят анонимност, изпратили до Нова телевизия сигнал, че от началото на 2021-а година децата им се обучават в класните стаи на училището. Предоставили имейли, изпратени им от учебното заведение, в които администрацията съобщава, че всички се връщат в клас.

„За нас в BSS най-важен е просперитета и успеха на нашите ученици и затова взехме решение, че на 4 януари цялото училище ще продължи в присъствено обучение”, гласи съобщението.

От ноември 2020-та година до февруари 2021-а в Регионалната здравна инспекция са постъпили 10 сигнала от родители на деца от училището.

„Има установени нарушения на противоепидемичните мерки и то не еднократно – до момента са съставени 3 акта, два на физическо лице, един на юридическо лице, всички са за нарушаване на противоепидемичните мерки”, казват от РЗИ.

Днес екип на здравната инспекция отново посети училището за проверка. Във връзка с тези  нарушения е съставен акт на административен директор на училището и е издадено предписание за спиране на присъственото обучение.

Наложената санкция е в размер на 1000лв. От Министерство на образованието съобщиха, че училището не съществува в регистрите им като учебно заведение.

„Ако не се спазва предписание за спиране ще последва даване на цялата преписка на прокуратурата за неспазване на противоепидемичните мерки и застрашаване на здравето на децата”, казват контролните органи.

Административният директор на училището Костадин Петков заяви, че всички предписания на Регионалната здравна инспекция ще бъдат спазени и от понеделник някои от класовете ще продължат обучението си в електронна среда.
NOVA