Ученик загина по време на междучасие
Ученик загина по време на междучасие / netinfo
Четвъртокласник от основното училище в старозагорското село Хан Аспарухово падна от стълбище и почина в следствие на тежко нараняване. Инцидентът стана по време на междучасие.

Около 9.20 на 14 март часа в Основното училище „Св. св. Кирил и Методи” в село Хан Аспарухово 12-годишният четвъртокласник Илия Ангелов, който е от ромски произход, се е спускал от парапета на стълбището. Първоначалните данни сочат, че между втория и третия етаж кракът на момчето се е оплел в парапета на стълбището и то е паднало върху мозайката на фоайето, което се намира на първия етаж на училището.

При падането ученикът е получил черепно-мозъчна травма и е починал на място. Липсват преки доказателства, че момчето е било блъснато от съученик, съобщават от полицията. При направената от инспектората проверка е констатирано, че децата са пуснати по-рано от час от необходимото време.

Смъртта на детето е констатирана от общопрактикуващия лекар на селото, разказа за Дарик директорът на училището Динко Стоянов. „Нямаме подробна информация как точно се е случил инцидентът. Детето си е играело с още две момчета от същия клас”, разказа директорът. По-късно през деня Стоянов подаде оставка. Директорът е решил да напусне по морални съображения. Постът му ще заеме Пепа Кирилова.

Окръжният прокурор Николай Божилов заяви за Дарик, че по случая е образувано досъдебно производство по член 122 от Наказателния кодекс – срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост.

Преди да се вземат мерки по случая със загиналото дете, трябва да се изяснят всички факти около този трагичен инцидент. Така коментира случая вицепремиерът и министър на образованието и науката Даниел Вълчев. По думите му е риторичен въпрос дали учителката е трябвало да пусне учениците преди края на часа.