Област Търговище стана първата област, която официално премина границата от 500 заразени на 100 хиляди. Там вече е „тъмночервена зона”. Ако се следва разписания до момента план, това означава, че в Търговище учебната година няма да започне присъствено за никого, посочва NOVA.

Навлизането на област Търговище в „тъмночервената зона” наложи незабавни действия от здравните власти в града. Очаква се одобрение от главния държавен здравен инспектор, за да бъдат забранени мероприятията на открито, посещението на театри и кина.

Отново над 2000 случая на COVID-19 за денонощие у нас

Според здравната инспекция, има две причини Търговище да светне в тъмночервено. Голям брой завърнали се от чужбина и множеството тържества в разгара на лятото. И пак припомниха случая със селото, в което не са спирали да празнуват:

„Има село, в което за 30 дни са проведени 32 сватби. Едва ли не в селата масите просто не се вдигаха. Всяка вечер бяха салюти и гърмежи“, заяви Мартин Йовов от РЗИ – Търговище.

Проф. Витанов: До края на септември смъртността от COVID-19 ще е висока

С бума на заразата, леглата в болницата се запълват бързо. Големият проблем обаче е липсата на лекари.

„През третата вълна бяха трима лекари, които по желание останаха да работят“, посочва Иван Светулков от МБАЛ – Търговище. Сега, в четвъртата вълна, търсят лекари на заем от съседни области.

Лекарства за COVID болните също липсвали. „Това са нискомолекулни хепарини, кортикостероиди и “Ремдесивир“, твърди той.

5 пъти се е увеличила заболеваемостта от COVID-19 при децата

Според РЗИ ситуацията изисква да се наложат нови мерки. Затова изпратили писмо до доц. Ангел Кунчев с настояване част от мероприятията в града да бъдат отменени.

„Масовите събирания, пенсионерските клубове, отмяна на екскурзиите, отмяна на посещенията на тетри, на кина“, заяви Мартин Йовов  от  РЗИ – Търговище.

Здравният министър ще обяви затягат ли се COVID мерките у нас

От областната управа предположиха, че Търговище вече се намира в пика на вълната. Но са оптимисти, че по-строгите мерки ще имат незабавен резултат.

Другата седмица, може би, ще се върнем в така наречената „червена зона“, категоричен е областният управител Станимир Парашкевов.

Въпреки влошената епидемична обстановка хората в града не са притеснени.