Заболеваемостта от COVID-19 у нас показва нарастване във всички възрастови групи, като най-висока е при 20-29 годишните. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на заседание на Здравната комисия в парламента. Той посочи и един нов, тревожен факт, а именно, че заболеваемостта при децата бележи петкратно увеличение и към 27 август е 125.7 на 100 000 и по този показател доближаваме пиковите стойности на предишната пандемична вълна. Една от причините за бързото увеличаване на броя на болните е ниският интерес към ваксините и неспазването на мерките, каза Кацаров и подчерта, че в България те са най-либерални в ЕС.

Удължават част от COVID мерките (ЗАПОВЕД)

Четвъртата епидемична вълна се характеризира с интензивно разпространение на Делта варианта, който притежава нови характеристики, различни от класическия вариант - много по-къс инкубационен период, много по-лесно предаване на вируса и по-високо репродуктивно число, допълни министърът. 

"Имунитетът след преболедуване и след ваксинация не осигурява предотвратяване на последващо предаване на вируса и в този смисъл колективният имунитет няма да бъде достатъчен. Делта вариантът се предава лесно и на открито. Преболедувалите от предишни варианти не са гарантирано защитени от носителство. Делта вариантът създава по-висок вирусен товар в горните дихателни пътища, което прави предаването му много по-ефективно сред групи от населението с по-интензивни контакти. Боледуват хора от всички възрастови групи, които не са боледували до момента, не са ваксинирани, но също и такива, при които не може да се разчита на имунен отговор след боледуване и ваксинация. Засегнати са основно младите хора и неимунизиранит" , заяви д-р Кацаров.

"Част от преболедувалите, които не са изработили имунен отговор, предимно рискови групи, най-вероятно ще преболедуват повторно. Увеличава се броят на хоспитализираните и тези в интензивни отделения. Така по своята динамика тази епидемична вълна изпреварна с около 2 седмици развитието на предишни такива. Според някои предварителни изследвания рискът от хоспитализация при деца до 18 години при Делта варианта е по-висок в сравнение с предишните вълни, причинени от класическия вирус и британския вариант", посочи още като подробности той. 

Янев за мерките: Животът трябва да тече нормално

Министър Кацаров посочи и възможното развитие на епидемичната вълна у нас през следващите седмици. 

"През август наблюдаваме постоянно нарастване на броя заразени, вероятно скоро или много скоро ще навлезем експоненциална фаза на нарастване на случаите на COVID-19 у нас. Основания за такива очаквания са - пълната доминация на Делта варианта на вируса в циркулацията, неспазването на противоепидемичните мерки сред населението, както и ниските нива на ваксинация. В други страни бързо се достигнаха пикови стойности на заболеваемост и след това спад, но там има високо ниво на ваксинация. Точна прогноза за размера, тежестта и продължителността на четвъртата вълна е трудна. Има фактори, които предварително не са известни, като ефективност на колективния имунитет и точна степен на защита на различните ваксини. Тежестта ще зависи и от прилагане на противоепидемичните мерките", посочи д-р Стойчо Кацаров. 

Протест срещу COVID мерките и ваксините в София (СНИМКИ)

Той отново посочи, че най-засегнатите от четвъртата вълна ще са неваксинираните хора. 

"Последното място по ваксинация води до първо място по смъртност", каза още министърът на здравеопазването в служебния кабинет Стойчо Кацаров по време на заседанието на парламентарната комисия по здравеопазване.

По думите му все пак в последните седмици има повишаване на интереса към ваксинирането, дори и от страна на хора за първа доза, което вероятно ще доведе до по-голям брой на защитените хора. "Броят на починалите в момента е много по-нисък, отколкото е бил при началото на предишните пандемични вълни. Това, че сме на първо място е, защото броят на починалите в другите европейски страни е още по-нисък, което се дължи на високия процент ваксинация при тях", обясни Кацаров.

БЛС: Мерките в момента не се спазват, а почти нямаме такива

Кацаров потвърди, че днес са имали среща и информирали президента Румен Радев за епидемичната ситуация в страната, за това какви действия и мерки предприема здравното министерство. "И обсъдихме, включително и с него бъдещи мерки по отношение на ограничаване разпространението на инфекцията”, каза той.

Здравният министър посочи, че прилагат плана за справяне с кризата. „Оценяваме епидемичната ситуация във всеки един момент. Вчера имах среща и обсъждане с всички членове на експертния съвет по епидемиология с моите съветници, с директора на НЦЗПБ, обсъдихме много подробно епидемичната ситуация в страната. Утре предстои нова такава среща, на която да се разгледат детайлно всяка една от мерките, които се обсъждат в момента преди да се вземе окончателно решение. Няма причина нито да се бърза, нито да се вдига паника, ситуацията е изцяло под контрол. Това, което е необходимо да се направи, ще бъде направено в следващите дни и не само в следващите дни”, каза здравният министър.

„Засега ситуацията с коронавируса е под контрол и по отношение на леглата - заети са около 1/3 от планирания капацитет”, твърди още Кацаров.