Трус от пета степен разтърси България
Трус от пета степен разтърси България / снимка: www.emsc-csem.org
Земетресение в България
21586
Земетресение в България
Анастас Ирибаджаков за земетресението
  • Земетресение в България
  • Анастас Ирибаджаков за земетресението

Земетресение с магнитуд около пета степен по скалата на Рихтер бе усетено в 10.49 часа в цяла Източна и Централна България, съобщиха от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН. Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,8 по скалата на Рихтер. Епицентърът на труса е бил на около 10 км дълбочина в земната кора, на около 15 км източно от нос Калиакра, в Черно море.

Разумно е да се очакват няколко труса след това, които да бъдат по-слаби, това е нормално като поведение на огнището, посочи Николай Милошев, директор на Геофизичния институт при БАН, цитиран от БТА. Той отбеляза, че е много трудно да се гадае дали задължително трябва да се случат последващите трусове и кога ще стане това.  

Николай Милошев смята, че тъй като епицентърът е в Черно море, последиците от земетресението могат да бъдат повишаване на вълнението с един бал, но не повече. Черно море е затворено море, няма как да се генерират цунами, както се случва в Индийския и Тихия океан например, добави той.

Няма опасност от големи приливни вълни вследствие на земетресението, регистрирано в Черно море днес, коментира за БТА и заместник-директорът на Института по океанология по научноизследователската дейност Веселин Пейчев. Той категорично отхвърли и възможността заради земетресението да се повиши нивото на сероводорода в морето.

На телефон 112 до момента са получени 120 обаждания във връзка със земетресението с епицентър на около 15 км източно от нос Калиакра. Основните данни са за материални щети. Няма постъпили сигнали за сериозни инциденти или щети, които да са в резултат на проливните дъждове в Западна България.

До този момент „Гражданска защита" няма данни за пострадали при земетресението, съобщи за Дарик оперативният дежурен Анастас Ирибаджаков. По думите му земетресението е било усетено най-силно в област Добрич. Продължава изчисляването на щетите.

Земният трус е усетен най-силно в Североизточна България, в районите на Добрич, Варна, Нови пазар, Русе, Никопол, Плевен, Разград, Силистра, Шумен, Търговище, където сред гражданите е имало лека паника и те са напуснали сградите, в които живеят или работят.

Земетресението бе усетено в цялата Добричка област. Трусовете са били по-продължителни в Добрич и по-кратки по Северното Черноморие. Огромни каменни късове са се откъртили от скалите край село Камен бряг и са нападали до морето. Жителите на Добрич споделят, че са усетили хоризонтално разлюляване в рамките на 15-20 секунди.

Най-силно трусът бе усетен в общините Шабла и Каварна. Там са нанесени и най-много щети. Най-пострадало е село Камен бряг. Засегната е сградата на кметството. Има нападала мазилка и разцепена стена. Паднали са каменни огради и комини на къщи. В Информационния център в селото е повредена системата на СОТ и е паднала част от окачения таван. Пропукани са стени в сградата на Дома за възрастни хора с умствени увреждания между селата Камен бряг и Свети Никола. Проверени са и пещерите в района на селото, където къмпингуват много туристи. Опасението било, че може да има заклещени или затрупани от камъни хора. Пострадали няма, каза кметът на Каварна Цонко Цонев.

В община Шабла веднага бяха сформирани две комисии за проверка на щетите. Граждани съобщили за напукани сгради и носещи конструкции, паднали комини и мазилка. Счупени са панорамни стъкла на магазин. Пострадали са сградите на кметството и детската градина, каза градоначалникът Красимир Кръстев. От тавана на църквата "Св. Харалампий" са се откъртили парчета мазилка, повредена е икона.

В Добрич са получени сигнали за опасно отделени мазилки. В другите добруджански общини земетресението е усетено леко и няма съобщения за щети. В Добрич и Балчик бяха разкрити телефони за сигнали за поражения. Предстои да бъдат обобщени резултатите от огледите.

Засега няма данни за разрушения и пострадали хора на територията на община Балчик. Минути след труса от болницата в Балчик е подаден сигнал на телефон 112 за откъртени плочи от облицовката на фасадата на сградата. Екип на "Гражданска защита" е съборил още няколко плочи, които са можели да паднат и да пострадат хора. Общината откри телефон, на който приема сигнали за засегнати от труса частни постройки.

До този момент и в община Шумен не са установени сериозни щети от земетресението, няма и сигнали за пострадали хора.

От "Гражданска защита" във Варна заявиха, че няма информация за нанесени щети в областта. Заради труса има смущения в мрежите на мобилните оператори в морската столица.

Няма поражения и пострадали хора в Русе, каза за Дарик началникът на общинския отдел за управление при кризи Спасимир Димитров. След труса обаче граждани и служители са напуснали сградите, в които живеят или работят.

В Силистра земетресението предизвика лека паника у живеещите и работещите в по-високите сгради на града.

В област Разград разтревожени хора излязоха извън сградите и оживено коментираха труса, няма щети и разрушения.

Земетресението бе усетено и във Велико Търново около 10.50 часа. По данни на „Гражданска защита" земният трус е усетен в цялата област, най-вече по високите етажи. Няма информация за нанесени материални щети.

Земетресението днес е най-силното на територията на страната през 2009 година. То е регистрирано в известното на сеизмологията Шабленско огнище, което е известно със силни земетресения в по-далечното минало. В сеизмичната зона Калиакра-Шабла най-силното земетресение е регистрирано през 1901 година и магнитудът му е бил 7,2 по Рихтер, съобщи Николай Милошев. Трус, подобен на днешния, е разлюлял района през 1956 година. Магнитудът му е бил с 5,5 по скалата на Рихтер.