/ Gulliver/Getty Images
Трудовите инспектори започват проверки за присъствието на деца по време на земеделската работа, преди да е завършила учебната година. Това ще бъде част от контрола, който упражняват инспекторите в земеделието, съобщиха от Главната инспекция по труда. Ако бъде установен случай, в който дете е на полето, вместо на училище, ще се задейства механизмът за връщането му в класната стая. От инспекцията припомнят, че когато непълнолетен човек полага труд без разрешение от тази институция, се подава сигнал до Прокуратурата и се търси наказателна отговорност от работодателя.

Преди няколко дни инспектори проверили земеделски производител в област Пазарджик и попаднали на пет деца в землището, което се обработва от него. Потърсили съдействие от полицията, за да установят самоличността на непълнолетните. За такива случаи ще следят от Инспекцията по труда до края на юни, когато приключва учебната година.

Оттам напомнят, че когато се установи дете, което не само придружава родителите си на полето, но и полага труд без разрешение, на работодателя се налага административно наказание, но и се подава сигнал до Прокуратурата, тъй като това е и престъпление. При намирането на дете на полето преди края на учебната година, инспекторите ще задействат механизма за връщането му в училище.

От инспекцията по труда обръщат внимание и на законното наемане на работници в селското стопанство, за което ще следят техните служители. Един от начините за това са еднодневните трудови договори, чието администриране е облекчено. За първите четири месеца на годината инспекторите са направили над 1000 проверки в животновъдството, растениевъдството и риболова, и са установили над 4300 нарушения, от които преобладават свързаните с безопасната работа.