Три оцветителя в напитките и храните са опасни за децата
Три оцветителя в напитките и храните са опасни за децата / Thinkstock/Getty Images

Три оцветителя в напитките и храните крият риск за здравето на потребителите и най-вече на децата. Това показва ново изследване на доц. Георги Милошев, ръководител на лабораторията по молекулярна генетика към БАН, пише „Преса".

Става дума за оцветители, известни като Е-143 (фаст грийн), Е-132 (индигокармин) и Е-127 (еритрозин). Те боядисват храните в зелено, синьо и червено и най-масово се използват в сладкиши, шарени бонбони и напитки.

Според европейските регистри в минимални дози тези вещества са безвредни, но изследванията на нашия учен показват, че те променят структурата на ДНК и крият риск за здравето на хората.

Производителите на безалкохолни напитки у нас вече заменят Е-тата с природни багрила, обясни експертът Георги Джатов. За получаване на червения цвят, който е характерен за напитки като малината и вишната, се използва екстракт от люспите на грозде, известен с търговското име „грейп скин". Това вещество спада към групата на т.нар. антиоксиданти, но е значително по-скъпо от химикалите. Малко по-евтин е друг природен оцветител, който също се използва за получаване на червен цвят. Той се извлича от червен морков и има същия ефект.

Зелени напитки, каквито имаше в миналото, когато на мода бе „Киви", вече почти не се предлагат. Досега лимоненожълтият цвят на лимонадата се постигаше с веществото тартразин, което се крие под наименованието Е-102. Сега като заместител се използват каротени.

Проблемът е, че природните бои са по-нетрайни, затова и срокът на годност на напитките трябва да се намали.

Това е противоречието между интересите на производителите и търговците и на потребителите.