Анализът на работата на спецпрокуратурата ще продължи три месеца. Това гласува пленумът на ВСС с голямо мнозинство, като отхвърли предложението на служебния правосъден министър Янаки Стоилов този срок да е двойно по-къс - до края на юни.

До този вот се стигна след дебати, продължили около два часа.

На предложението на Стоилов всичко да се случи за около 40 дни, главният прокурор заяви, че в този срок не може да се направи обективен анализ. Нямаме ангажимент да обслужваме политически интереси, "не сме слугинаж на политическата класа", посочи той.

И така, в крайна сметка, само Атанаска Дишева и Лозан Панов бяха съгласни с предложението на Стоилов.

Решение кой и колко време ще прави анализ за работата на спецсъдилища обаче не бе взето, тъй като не бе постигнат консенсус.

Няколко пъти служебният правосъден министър Янаки Стоилов поиска да въведе ред в последователността на изказванията, предложи анализът на спецсъдилищата да е готов за три месеца, както този на спецпрокуратурата, дори се съгласи да бъде гласувано предложение и за 4 месеца. Но до конкретно решение не се стигна, дори след като беше прекъснато заседанието на Пленума, за да може съдийската колегия да прецизира концепцията си.

Заседанието, което започна в 9.30 и продължи пет часа, мина през спор редно ли е съдийската колегия да се бърка в решенията на прокурорската и обратно. После спорът беше и за това може ли министърът да прави предложения. А накрая Стоилов дори беше упрекнат за начина, по който води заседанието, както и за налагане на собствените му виждания.

Преди заседанието на ВСС служебният правосъден министър Янаки Стоилов коментира, че анализът на работата на спецсъда и спецпрокуратурата трябва да е готов за месец и половина-два. 

Според Стоилов този "опит за разтягане" е стремеж да се отложат реални резултати. Той смята анализът да е готов в рамките на мандата на служебното правителство, за да може партиите и гражданите да се ориентират.

Решиха как да направят анализ на специализираните съд и прокуратура

Важни са фактите и данните, които ще бъдат изнесени, каза Стоилов и се съгласи с възможността европейски прокурори също да бъдат ангажирани за този анализ.

Правосъдният министър посочи също, че вече е започнала проверката в Агенцията по вписванията, а нейната цел е да се установи как работи този орган "от гледна точка на точност и срочност".
БТА